Tiltakozzon szőke hajjal a Magyar Gárda ellen!

2008.07.20. 13:52
A Magyar Gárda tevékenysége elleni tiltakozásul úgynevezett "Tükröt Tartási Mozgalmat" indítottak értelmiségiek a napokban; a kezdeményezéshez csatlakozott több száz művész, közéleti személyiség levágatta és szőkére festette haját, hogy így utasítsa el az erőszakot és a cigányellenességet.

A mozgalomban írók, költők, képzőművészek, tanárok, filmrendezők, közszereplők, leszbikusok és heteroszexuálisok, romák és nem romák vesznek részt, azok, akiket rettegéssel tölt el mindenféle erőszak - mondta el Szécsi Magda író, festő- és grafikusművész, a kezdeményezés elindítója. Véleményük szerint Magyarországon egyre erősödik, és egyre nagyobb teret kap a szélsőjobboldal: a Magyar Gárda cigányellenes felvonulásai, fizikai támadásai, valamint a Meleg Méltóság Menetének megtámadása már a náci nézeteket idézik.

Az írónő az Irodalmi Centrifuga nevű közösségi oldalon azt követően hirdette meg a már korábban megfogalmazott tervét, hogy szélsőségesek Molotov-koktéllal, kövekkel, tojásokkal támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit. A mozgalom támogatóinak többsége kopaszra vagy néhány centiméteresre vágatta le, és szőkére festette haját, hogy így demonstrálják: a látszat alapján senki nem döntheti el, ki számít felsőbbrendűnek.

Közlése szerint néma tiltakozásuk fő célja, hogy megszűnjön a Magyar Gárda, mert ez a szervezet a szélsőjobboldali nézetek hivatalos megtestesítője. Véleménye szerint a gárdisták tatárszentgyörgyi, pátkai, faddi, kerepesi és galgagyörki fellépéséből, valamint a melegfelvonulás megtámadásából látszik, hogy a szélsőjobb aktivistái végcéljukat tekintve a cigányok és a melegek fizikai megsemmisítésére törekednek.

"Ma sem történik más. Ne várjuk ki az új Auschwitz felépítését. Az elégetett emberi testek füstje amúgy is káros lenne a környezetre, úgyhogy várjuk a zöldek és Sólyom László csatlakozását is a mozgalomhoz" - tette hozzá Szécsi Magda, aki szerint a Magyar Gárdának kisebbrendűségi érzései vannak, és ez azért veszélyes, mert ez minden korban és időben könnyen átcsapott ellenségeskedésbe, gyűlölködésbe és irigységbe.

Szécsi Magda azzal kapcsolatban, hogy a gárdisták az ország különböző településein cigányellenes felvonulásokat, toborzásokat tartanak, és az interneten, a magyar sajtó egy részében is egyre erőteljesebbé válik a cigányellenesség, a romák bűnbakként való kikiáltása, kijelentette: "Magyar állampolgárként nem foszthatják meg a romákat egyenjogúságuktól csak azért, mert egymillió cigányból ötezer cigány férfi képtelen betartani a törvényeket, ugyanis ők sem ítélnek el kilencmillió magyart azért, mert közülük egymillió cigányokat ver, gyilkol, megaláz, félelemben és nyomorban tart".  • Tippek
  • Biztosítás