Road show-ba kezd a Magyar Gárda

2007.09.13. 07:45
Országjáró körútra indul a Jobbik vezetője a Magyar Gárdával. A társaság honlapján közzé tett listán egyelőre tizenegy állomás szerepel. A Népszava számolt be arról, hogy a vidéki vitafórumok egy részének egyházi intézmények adnak majd helyet. A törvény nem tiltja, hogy tanítási időn kívül az iskolákban politikai rendezvényeket tartsanak, de az intézmény vezetőségének fokozott a felelőssége abban, mit enged be az iskola falai közé - közölte Csepregi András az oktatási tárca illetékese.

Szombattól szeptember végéig országszerte vitafórumokat tart a Magyar Gárda. Az utóbbi hetek politikai viharait kiváltó szervezet honlapján azt állítja, ez lesz a szervezet válasza a rágalomhadjáratra. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Népszava szerint azzal érvelt az egyelőre tizenegy állomásos országjárás mellett, hogy eddig szinte kizárólag hazugságokat lehetett hallani róluk, a lakossági fórumokon viszont akár a "Gárdát rágalmazó parlamenti pártok vezetőivel" is vitatkoznának."

A tizenegy vidéki helyszín között több egyházi intézmény is megtalálható. A Gárda két református és egy katolikus helyszínen is tart fórumot. A listán szerepel a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban, a nyíregyházi Református Gyülekezeti Házban és a kecskeméti Piarista Gimnázium díszterme is.

Az ügyészség vizsgálja a Magyar Gárdát

Leghamarabb egy hónap múlva ad választ a Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárdával összefüggő vizsgálatról. Ihász Sándor fővárosi főügyész közölte: az ügyészség nem hivatalból, hanem egy konkrét kezdeményezés alapján folytat vizsgálatot. Hozzátette: semmilyen nyomás, megrendelés nincs az ügyészségen, hanem törvényi kötelezettségének tesz eleget.

Kovács Tamás legfőbb ügyész hétfőn a parlamentben elmondta: a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet, a Fővárosi Bíróság június 18-án vette nyilvántartásba, a nyilvántartásba vételnek törvényes akadálya nem volt. Hozzátette azonban: az ügyészséghez az utóbbi napokban érkezett bejelentések a Magyar Gárda alapszabályától eltérő, ezáltal törvénysértő tevékenységére utaló adatokat tartalmaznak.

A Népszava érdeklődésére Csoma Áron, a református egyház szóvivője azt mondta: nem tud ilyen rendezvényekről, de biztos benne, hogy az adott egyházkerület vezetése sem. A nyíregyházi Gyülekezeti Ház egyébként az elmúlt években számos jobboldali rendezvénynek adott helyet Wittner Mária és Usztics Mátyás vendégszereplésével is.

A kecskeméti Piarista Gimnázium igazgatója, Nagy Attila a lapnak azt mondta, a Jobbiknak adták ki az intézmény dísztermét néhány tízezer forintért, a "Félreértések a Magyar Gárda körül" című rendezvényre.

Korábban is tartott a Jobbik eseményeket náluk, "akkor minden rendben volt". Most viszont a gimnázium vezetése úgy döntött, hogy ez az alkalom lesz az utolsó. "Többé nem adjuk ki tanítási időben az iskolát semmilyen politikai rendezvényre, már ez az utolsó is szerencsétlen dolog volt" - mondta az igazgató.

A Lévay József Református Gimnázium igazgatója, Ábrám Tibor sem tud arról, hogy a Magyar Gárda tartana rendezvényt az irányítása alatt álló iskolában. A távirati irodának azt mondta, a Jobbik miskolci szervezete vette bérbe a kollégiumi dísztermet egy kulturális rendezvényre. A rendezvény fizetős lesz, s az iskolájuknak szüksége van erre a bevételre - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény ideje alatt a kollégiumban egyetlen diákjuk sem tartózkodik majd, mivel tanulmányi kiránduláson lesznek.

A közoktatási törvény tételesen nem tiltja, hogy tanítási időn kívül az iskolákban politikai rendezvényeket tartsanak, de az intézmény vezetőségének fokozott a felelőssége abban, mit enged be az iskola falai közé - közölte Csepregi András az oktatási tárca Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője.

"Ez történt eddig is akár állami, akár alapítványi, akár egyházi fenntartású iskolában. Ilyen szempontból, ami most történt, ez semmiképpen nem jelent újat, a gárda folytatja a régi hagyományokat" - fogalmazott.

Az iskola vezetése ezen ügyekben teljesen autonóm módon dönthet, semmiféle törvényi korlátozás nincs. Egy oktatási intézmény házirendjét ugyanakkor meg lehet úgy alkotni, hogy tanítási időn kívül sem ad teret bizonyos rendezvényeknek - jegyezte meg Csepregi András.  • Hírek
  • Hírek