Taksony
-2 °C
3 °C

Greenpeace-aktivisták a Paksi Atomerőműnél

2003.06.12. 10:40
Negyven Greenpeace-aktivista torlaszolta el a Paksi Atomerőmű főbejáratát csütörtök koradélelőtt. A tüntetők az erőmű élettartamának várható meghosszabbítása ellen tiltakoztak. A rendőrség szerint az aktivisták rongáltak, a Greenpeace szerint nem. A szervezet per indítását fontolgatja. A rendőrség a húsz kihallgatott aktivista közül hatot őrizetbe vett.
Negyven fővel nemzetközi csoport érkezett a Greenpeace szervezésében csütörtök reggel a Paksi Atomerőmű főbejáratához. Céljuk az volt, hogy magukat a bejárathoz láncolva tiltakozzanak a Paksi Atomerőmű élettartamának várható meghosszabítása ellen. Az engedély nélkül tüntető negyven fős csoportban osztrák, holland, török, angol, szlovák, román és magyar aktivisták vesznek részt.

Meglepődtek

"Meglepetésünkre volt már néhány rendőr az erőmű bejáratánál, mire odaértünk" - nyilatkozta a helyszínen tartózkodó Kalovits Judit, a Greenpeace szóvivője. Ezt követően - elmondása szerint - tíz perc alatt megjelentek a rohamrendőrök, akik a tüntetőket rabomobilba csukták és elszállították. Az akció során egy demonstrálónak a könyöke, egy másiknak az ujja tört el. A rendőrség a sérülésekre vonatkozó információt nem erősítette meg. Elsőként egy holland, egy magyar és egy osztrák aktivistát tartóztattak le. Délelőtt folyamatosan vitték el a demonstrálókat, akik közül húsz embert állítottak elő.

Fotó: Green Peace

Mintegy 20 embert állított elő a rendőrség Pakson az atomerőmű előtt tiltakozó Greenpeace aktivisták közül, akik megpróbálták megzavarni a teherbejárónál a szállítást. Amennyiben az előállítást követően azt állapítják meg, hogy rongálást, vagy egyéb törvénysértést nem követtek el, elengedik őket.

Fotó: Green Peace
A rendőrség szerint rongáltak az aktivisták

Egyelőre mindannyiukat csoportos garázdasággal gyanúsítják. Emellett azonban rongálás miatt is eljárást indítottak, mert a rendőrség szerint megsérült a biztonsági rendszer egyik kábele, illetve a kerítés is. A rendőrség sajtóreferense közölte, hogy azokat a tiltakozókat akik nem zavarták az üzem működését, nem állították elő a rendőrök.

A Greenpeace perelni fog

A Greenpeace peres eljárást fog kezdeményezni a rendőrség eljárása miatt - mondta Kalovits. A szervezet sérelmezi, hogy aktivistái könnyebb sérüléseket szereztek az oszlatás alatt, valamint kifogásolja, hogy a rendőrség szerint a Greenpeace rongálta meg biztonsági berendezés kábelét és a kerítést.

Alkotmánysértő lehet

Fotó: Green Peace
A tüntetés okairól a Greenpeace honlapján Bernhard Drumel, a szervezet közép-kelet-európai régiójának vezetője így nyilatkozik: "Felelőtlennek tartjuk a magyar kormányzat terveit, melyek a Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbítását érvényes államigazgatási döntések nélkül is előre eldöntöttnek tekintik. A Magyar Köztársaság Alkotmányának megsértését jelentheti, hogy a magyar kormányzat az érintett lakosság megkérdezése nélkül hozott stratégiai döntéseket az atomerőmű élettartamának ügyében."

Legutóbb a háború miatt tiltakoztak

A Greenpeace magyarországi szervezete legutóbb február 18-án, az iraki háború ellen tiltakozott engedély nélkül. "Ez hatékonyabb, mint az előre bejelentett akciók. Az erőműbe például másfél órája nem lehet se be-, se kijutni" - nyilatkozta az Indexnek Kalovits Judit.

Hat környezetvédőt vettek őrizetbe a rendőrök a mintegy húsz kihallgatott GreenPeace-aktivista közül, a Pakson rendezett tüntetés miatt - tudósít a HavariaPress. A tolnai város rendőrei egy svájci, egy német és egy magyar állampolgár mellett három osztrákot is csoportos garázdaság gyanúja miatt vettek őrizetbe. A elfogott tüntetőket várhatóan pénzbüntetéssel és az országból való kitiltással kívánják majd sújtani.

Az erőmű szeretettel várja a Greenpeace-t
Kováts Balázs a Paksi Atomerőmű kommunikációs vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette "nem megengedhető, hogy az ország egyik energia központját hangulatkeltő és erőszakos demonstrációval veszélybe sodorják, s ezzel az ország energiaellátását ellehetetlenítsék". Közölte: elektronikus levelet juttattak el a Greenpeace magyar irodájába Csáki Roland kampányszervezőnek címezve, amelyben meghívják az aktivistákat. "Aki békés céllal, a látogatás szabályait betartva érkezik hozzánk, legyen bár más a véleménye, megbecsült vendégünk lesz. Ennek szellemében várjuk önöket láncok és létrák nélkül a Paksi Atomerőműben, nyugodt légkörű konzultációkra, beszélgetésekre és üzemlátogatásra" - tartalmazza a levél.