Árpád
-2 °C
3 °C

A Greenpeace bekeményített

2002.11.07. 16:20
A Greenpeace csütörtök reggel lezárta az Észak- Magyarországi Vegyiművek bejáratát. A több mint húsz magyar, román, osztrák és angol aktivista állta el a Borsod megyei Sajóbábonyban üzemelő gyár kapuját, ezzel akadályozva meg a szerintük emberi életre is veszélyes szerek szállítását és forgalomba hozását. Az akció kezdetén megjelentek a rendőrök is a helyszínen, a környezetvédő aktivisták tárgyalásokat kezdtek az üzem vezetőjével. Később az az aktivisták a gyárkapuhoz láncolták magukat, a szállítók megunták a várakozást. Az akció este ért véget.
A gyárkapuhoz láncolta magát Sajóbábonyban a Greenpeace környezetvédő szervezet mintegy húsz aktivistája csütörtökön délben, hogy megakadályozzák Észak-magyarországi Vegyiműveknél (ÉMV) a teherforgalmat. Az ÉMV kapujánál magyar, román, osztrák és angol környezetvédő aktivisták néznek farkasszemet azokkal a teherautókkal, traktorokkal, amelyek be akarnak menni, illetve ki akarnak jönni a gyárból. A teherautók nem sokkal később elhajtottak a helyszínről, a tiltakozók maradtak.

Amerikában meggyűlne a bajuk

A környezetvédelmi szervezet szerint a klórt és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó szerek veszélyesek a környezetre és az emberi életre is. A Greenpeace aktivistái el akarják érni, hogy a világ egyik legnagyobb gyom- és rovarirtószer gyártójához, a New York-i TRI csoporthoz tartozó üzem azonnal szüntesse meg bizonyos, az EU országaiban már betiltott anyagok gyártását. Vizsgálataik szerint a gyár területéről több veszélyes anyag is szivárog a Bábony-patakba - amely néhány kilométerrel lejjebb a Sajón keresztül a Tiszába folyik.

Herwig Schuster, a Greenpeace projektvezetője aggasztónak tartja, hogy egy amerikai cég Magyarországon olyan tevékenységet végezhet, amelyért az USA-ban valószínűleg meggyűlne a baja a hatóságokkal. A vízminőség-elemzés megállapításai szerint a Bábony-patak vize a magyar előírások szerint erősen szennyezettnek minősül, egyes mérgező anyagok mennyisége alapján pedig a legszennyezettebb kategóriába esik.

Áll konvoj, áll a kordon

"Konvojban állnak egy szállítási vállalkozás teherautói a gyár előtt. A sofőrök türelmetlenek, egyfolytában dudálnak, de inkább csak brahiból, mint dühből" - mondta az Indexnek a Greenpeace helyszínen lévő szóvivője, Kolovits Judit. A szállítási cég vezetője arra próbálja rávenni az újságírókat, hogy menjenek el, mert nincs itt semmi szenzáció.

A szervezet tagjai, mintegy 20-an a gyárkapuhoz láncolták magukat, hogy így zárják el a teherautók útját. A sofőrök kora délután megunták a várakozást, és járműveikkel elhagyták a helyszínt.

Az üzem vezetője azt mondta a szóvivőnek, rövid időn belül megkérik a rendőröket, hogy oszlassák fel a kordont, mert az aktivisták akadályozzák a munkát.

A vízminőségelemzés megállapításai:
- A Bábony-patak vize a felszíni vizekre (tavak, folyók, patakok) vonatkozó magyar előírások szerint erősen szennyezettnek minősül: a triazinszármazékok (Terbutrin, Prometrin) patakban talált mennyisége (6 mikrogramm/liter) a legszennyezettebb kategóriába esik, amely a jogszabályok alapján a hatóság azonnali beavatkozását igénylelné.

- A Bábony-patak vizét a magyar ivóvízszabványokkal összehasonlítva: a patak vizéből kimutatott gyom- és rovarirtószerek (összesen min. 20 mikrog./l.) mennyisége negyvenszeresen meghaladja az elfogadható maximumot. E szerint a patak vize ivás szempontjából rendkívül életveszélyes.

Bemértek

A szervezet már korábban, június 20-án is tüntetett a sajóbábonyi gyár előtt. Az aktivisták akkor hozták nyilvánosságra először elemzéseiket. A folyó üledékében fokozottan veszélyes klórvegyületek, acetoklór, prometrin, terbutrin, EPTC, butilát és cikloát mellett két különböző klórozott adalékot és nyolc másik szerves összetevőt, ezenfelül további mérgező anyagokat találtak.

Nem értik a környezetvédelmi felügyelőséget
A Greenpeace igen különösnek tartja azt is, hogy az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség a Greenpeace korábbi, júniusi akciója után indított vizsgálata csupán decemberre ígér eredményt, miközben (a mérések alapján) a patak vizéből tetszőleges időpontban vett vízminta olyan szennyezettséget mutat, amely hatályos jogszabályok alapján a felügyelőséget azonnali beavatkozásra kötelezné. A Greenpeace nem érti a felügyelőség feltűnően lassú munkatempóját.

A Greenpeace ekkor 3 hónap haladékot adott a cégnek a vízszennyezés felszámolására, és a mérgező termékek gyártásának leállítására. A szeptember 9-én vett vízminták adatai alapján a szervezet azt állítja, hogy a cég környezetszennyező magatartásán semmit sem változtatott.

Zakar Ferenc, az ÉMV humánpolitikai igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy cégüknél nem gyártanak az európai országokban és az Amerikai Egyesült Államokban tiltott vegyi anyagokat.

Békés tüntetés

"Ez már csak azért is lehetetlen, mert termékeik 98 százalékát az USA-ban és Európában értékesítik. Szeretnék elérni, hogy a környezetvédők mielőbb hagyják el az üzem területét" - mondta az igazgató.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egyelőre három rendőrautó vonult ki az üzemhez, de beavatkozniuk nem kellett, az akció ugyanis nem közterületen, hanem az üzem területén folyik, ahova bejutottak a Greenpeace aktivistái. A szóvivő fogalmazása szerint békés tüntetés zajlik az üzem területén.

Hazamentek a legények

Csütörtök délután befejeződött a Greenpeace mintegy húsz aktivistájának tiltakozó akciója Sajóbábonyban. Kalovits Judit, a nemzetközi környezetvédő szervezet magyarországi szóvivője közölte: atrocitások nélkül zajlott le tiltakozásuk, amellyel az ÉMV környezetszennyezésére kívánták felhívni a figyelmet.

A szervezetről
A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet 1971-ben alakult. A látványos és jól megtervezett akcióival híres-hírhedté vált Greenpeace eleinte elsősorban az atomrobbantások elleni fellépéssel hívta fel magára a figyelmet. A szervezet aktivistái több esetben a kísérletek helyszínére utaztak, hogy jelenlétükkel akadályozzák meg azokat. A Greenpeace akkor került először igazán az érdeklődés előterébe, amikor a szervezet hajóját, a Rainbow Warrior-t a francia titkosszolgálat felrobbantotta Új-Zéland partjainál 1985-ben.

Az elmúlt évtizedben a szervezet elsősorban a talaj-, levegő és vizszennyezés ellen lépett fel. Ezt a célt szem előtt tartva nyitotta meg a nyáron regionális irodáját Magyarországon is. A Greenpeace szerint a közép-kelet-európai régióban Magyarország ökológiai szempontból vezető szerepet tölt be, ezért a szervezet számára innen a leghatékonyabb a térség globális ökológiai problémáinak kezelése. A világszervezet június 19-én kezdte Tiszta víz 2002 nevű kampányát. Ennek célja a Tiszát érő szennyezések és a folyó menti illegális hulladéklerakók felkutatása úgy, hogy azok felszámolása érdekében nyomást gyakoroljon a felelős vállalatokra.

A Greenapeace cégektől nem fogad el pénzt. Bevételei több mint 100 országban élő 2,6 millió szimpatizánsától és alapítványokból származik. A szervezet 2000-ben csaknem 140 millió dollár adományhoz jutott A magyar iroda költségeit

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?