György
14 °C
24 °C

Felmentették a Pakson tüntető Greenpeace-eseket

2004.04.30. 12:03
Jogerősen felmentette a garázdasággal és rongálással vádolt Greenpeace-eseket a Tolna Megyei Bíróság, ugyankkor rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesítette az öt külföldi és a magyar aktivistát. A bíróság szerint a rendőrség a törvényeknek megfelelően járt el.
Jogerősen felmentette a Tolna Megyei Bíróság azt a hat környezetvédő aktivistát, akik tavaly tüntetést szerveztek a paksi atomerőműnél. Az ügyészség garázdasággal és rongálással vádolta őket.

Nem kirívóan közösségellenes

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hat aktivistáját első fokon a Paksi Városi Bíróság ítélte el. A megyei bíróság azonban felmentette a két vádpont alól az öt külföldi és egy magyar környezetvédőt. Egyúttal társtettesként elkövetett rendzavarásra változtatták meg az ügy minősítését, ami miatt figyelmeztetésben részesítették őket. A másodfokon eljáró bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a vádlottak cselekedete nem tekinthető kirívóan közösségellenes magatartásnak, figyelembe véve a Greenpeace szervezet céljait.

Nem voltak erőszakosak, viszont a rendőrség törvényesen járt el

A környezetvédők 2003. júniusában az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása ellen szerveztek tüntetést, és az erőmű kerítéséhez láncolták magukat. A rendőrség kényszerítő eszközök alkalmazásával előállította a 19 főből álló nemzetközi csoportot. Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság kezdeményezett eljárást, a Paksi Városi bíróság pedig gyorsított eljárásban hozott ítéletet.

A rendőrség három osztrák, valamint egy-egy magyar, német és svájci ellen indított eljárást. A bíróság kiemelte, hogy az aktivisták nem voltak erőszakosak, ám azt is megállapította, hogy a rendőrség is mindenben a magyar törvényeknek megfelelően járt el.