Auguszta
-4 °C
2 °C

Grespik pert nyert Havas ellen

2003.01.29. 08:46
Grespik László pert nyert Havas Henrik ellen, akit 450 ezer forint pénzbüntetésre kötelezett a bíróság folytatólagosan elkövetett becsületsértés miatt. Grespik László további pereket helyezett kilátásba. Bíróság elé citálná például Papolczy Gizellát, Csurka István élettársát és Győri Bélát, a MIÉP szóvivőjét.
A Fővárosi Bíróság másodfokon bűnösnek mondta ki Havas Henriket folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétségében, halmazati büntetésként pedig 450 ezer forint pénzbüntetésre - vagy 180 napi szabadságvesztésre - ítélte az újságírót. A bíróság mostani ítéletével megváltoztatta az elsőfokon eljáró Pesti Központi Bíróság ítéletét - írja a Blikk.

"Seggbe foglak rúgni"

Grespik László
Grespik László Havas Henrik két 2001-es kijelentése miatt tett feljelentést. Az újságíró a Satelit TV egyik telefonos műsorában az ügyvédre utalva úgy fogalmazott: "ha találkozunk, seggbe foglak rúgni". A másik kifogásolt megfogalmazás Havas Henriknek a Mai Lap című újságban közzétett egyik írásában szerepelt. Eszerint az újságíró Grespiket Lászlót nem tartja úriembernek, de mint jó keresztény, megbocsát neki, hisz Jézus is az kérte híveitől, bocsássanak meg a szellemi sérülteknek.

A másodfokon eljáró bíróság kiemelte, a riporter becsületsértő kijelentései országos sugárzású tévéadásban hangzottak el, illetve országos terjesztésű újságban jelentek meg. A bulvárlapnak nem sikerült elérnie Havas Henriket, így nem tudni, hogy a tévés kifizeti-e a büntetést a Fővárosi Közigazgatási Hivatal korábbi vezetőjének.

Grespik László azonban nem volt ilyen titkolózó. A Blikket faxüzenetében arról tájékoztatta, hogy becsületsértés miatt eljárást indít Papolczy Gizella, Csurka István élettársa és Győri Béla, a MIÉP szóvivője ellen. Grespik szerint személyével kapcsolatban "az emberi méltóságát sértő és egyúttal a Btk.-t megszegő, ízléstelen és durva sértések" hangzottak el.