Százezer dolláros lobbipénz Medgyessynek?

2001.11.16. 15:44
Százezer dollár megbízási díjért kellett a belvárosi szocialistákat meggyőznie a Magyar Nemzet cikkei szerint Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek egy beruházás támogatására. A Gresco Rt. a lap szerint azért ajánlott ekkora megbízási díjat, hogy a kerületi szocialisták is támogassák a Gresham Palota megvételét és szállodává alakítását. Névtelen forrásokra hivatkozva a Magyar Demokrata azt állítja: a százezer dollár töredékét karácsonyi ajándék gyanánt Medgyessy szétosztotta a kerületi szocialista frakció tagjai között. Ripp Gézáné, a belvárosi önkormányzat szocialista frakciójának tagja hazugságnak nevezte, hogy Medgyessy pénzt adott volna karácsonyra, a képviselőcsoport pedog jogi lépéseket fontolgat az ügyben.
Holtpontra jutottak a Gresham Palota értékesítésével és kiürítésével kapcsolatos tárgyalások 1998 őszén. A Magyar Nemzet cikkei szerint a szocialista és szabad demokrata képviselők "vonakodása" akadályozta a megállapodás tető alá hozását. Az elsőként a Magyar Demokratában publikált, de a kormánypárti napilaphoz is eljuttatott dokumentum szerint a luxusszállodát építő Gresco Rt. elsősorban azzal bízta meg Medgyessyt, hogy teremtsen kapcsolatot "a jóváhagyási procedúrában és a szerződésben foglalt feladatok végrehajtásában résztvevő, az MSZP sorába tartozó képviselőkkel".

Medgyessy feladata a képviselők meggyőzése volt

Feladatul szabták: működjön közre annak érdekében, hogy "a képviselők megismerjék és elfogadják a szerződés jelentőségét, előnyeit, tartalmát, és a képviselők támogatásával legkésőbb 1998. december 31-ig megtörténjék a Módosított Szindikátusi Szerződés aláírása. "A dokumentum rendelkezik a Medgyessy Péter és felesége tulajdonában álló cég javadalmazásáról is: eszerint a politikus munkájáért három részletben összesen százezer amerikai dollárnak megfelelő forintot fizet a Gresco Rt. Az egyes tételek kiutalását minden esetben az V. kerületi szocialista képviselők pozitív döntéseitől teszi függővé a megállapodás. A Gresco Rt. vezetői az Index megkerésére nem reagáltak, noha szerettük volna kideríteni: a megbízási díjat ténylegesen átutalták-e. A Magyar Demokratában közölt írás csak feltételezéseket tartalmaz arról, hogy megérkezett-e a sikerdíj a miniszterelnök-jelölt cégéhez.

Lobbipénz a karácsonyfa alatt?

A hetilap egy névtelenségbe burkolózó érintett képviselőre hivatkozva azt is tudni véli, hogy Medgyessy karácsonyi ajándék címén az összeg egy szerény töredékét szétosztotta a helyi szocialista frakcióban. Ezt viszont határozottan cáfolta Ripp Gézáné V. kerületi szocialista képviselő. Szerinte hazugság a karácsonyi ajándékról szóló híresztelés, de az is, hogy bárki befolyásolni akarta volna döntésüket.

Befolyással üzérkedés vagy vesztegetés?

Értékcsökkentő-e a Duna közelsége?
Vizsgálatot kezdeményez a fővárosi MIÉP az utóbbi időben nagy port kavart Zrínyi utcai székház értékesítésének körülményeiről, a Gresham Szálló mélygarázsának építéséről, és a legújabb, Medgyessy Péterhez köthető üzleti befolyásolásról - közölte a Magyar Nemzettel Marsi Péter Pál frakcióvezető-helyettes. Elmondása szerint egy olyan átfogó vizsgálatra van szükség, mely mindhárom ügyletet részletesen áttekinti, és szükség esetén megteszi a hatóságok felé a lépéseket. A politikus szerint ugyanis e három dolog között összefüggéseket lehet felfedezni. A politikus felhívta a figyelmet a Gresham Palota előtt épült mélygarázs és főváros által - többek szerint áron alul - értékesített Zrínyi utcai épület ugyanazon ingatlan-értékbecslőjére, aki mindkét esetben értékcsökkentő tényezőnek nevezte a Duna közelségét, s több értéknövelő tényezőt nem vett figyelembe.

Szőgyényi József a lobbiszerződés átolvasását követően a Nemzettel azt közölte: számára úgy tűnik, hogy Medgyessy Péter megvalósította a befolyással üzérkedés bűntettét. - Ezt bizonyosan csak az összes dokumentum megismerése után lehet eldönteni - fogalmazott. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a lobbitörvény hiányára, amely már korábban is sok gondot okozott.

Futó Barnabás ügyvéd, - aki az esettel kapcsolatban tegnap a vesztegetés gyanújára mutatott rá - kérdésünkre szintén úgy vélte, hogy a kormányfőjelölt lobbiügye iskolapéldája a befolyással üzérkedésnek. A büntető törvénykönyv szerint a tényállás megvalósulása esetén három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Bárándy György ügyvéd úgy vélekedett: nem a befolyással üzérkedés, hanem a passzív gazdasági vesztegetés bűntette valósulhatott meg. A szerződés létét a Magyar Nemzet kérdésére Medgyessy Péter sem cáfolta. A történtekről mindössze annyit mondott el, hogy mindez "üzleti és nem politikusi tevékenységének a része".

Medgyessy csak tanácsokat adott

Medgyessy nyilatkozata a vádakról
Medgyessy Péter a Népszavának nyilatkozva elmondta: az ügyet a választás előtti politikai játszmák részének tekinti. Számított rá, hogy durva lesz a kampány, amelyben ellene is lejárató hadjárat indul, de a jelenlegi ügyet szánalmas kísérletnek tartja. Közölte: a politikába való visszatérése előtt cége gazdasági tanácsokat adott. Ebben a konkrét ügyben pénzügyi, számviteli és stratégiai tanácsokat nyújtottak. Ez szerepel abban a szerződésben is, amelynek egy részét a Magyar Nemzet tette közzé, bár - mint mondta - ezt a vádaskodó lap elfelejtette közölni. A politikus önmagában nem cáfolta a megbízást: a gazdasági tanácsadó cég tíz munkatársa több hónapig dolgozott az ügyön, ezért az összeget nem csak ő kapta. Az önkormányzati képviselők közül pedig nem kizárólag a szocialistákkal, hanem a fideszes polgármesterrel, a Fidesz frakcióvezetőjével, a MIÉP-es képviselőkkel is találkozott, hogy mindenkinek bemutassa a beruházás előnyeit. Mint mondta: büszke arra, hogy a fideszes többségű képviselő-testületet meg tudta győzni, s a határozattal a képviselő-testület egésze járult hozzá egy olyan beruházáshoz, amely javítja a városképet, új munkahelyeket teremt és adóbevétellel gazdagítja a fővárost és a kerületet. A szocialista párt a kerületben a döntés meghozatalakor kisebbségben volt, a többséget a Fidesz és jobboldali szövetségesei birtokolták.
Biztos vagyok abban, hogy Medgyessy Péter nem követett el bűncselekményt, hanem gazdasági, pénzügyi tanácsadó cége ebben az ügyben egyfajta lobbi-tevékenységet végzett - nyilatkozta Kovács László szocialista pártelnök pénteken az MTI-nek. Kovács László azt mondta: az ügy részleteit nem ismeri, de tudomása szerint a Gresham-palota átépítését és szállodává alakítását az V. kerületi frakció egyhangúlag támogatta, a beruházást biztosító hitelszerződést pedig Orbán Viktor kormányfő, illetve az V. kerületi polgármester jelenlétében írták alá Torontóban. Nehéz megmagyarázni, hogy egy beruházási szerződés aláírásakor a miniszterelnök sütkérezik a siker fényében, az odavezető úttal kapcsolatban pedig egyesek bűncselekménnyel gyanúsítják Medgyessy Pétert, aki a cél elérésében tanácsadóként részt vett - vélekedett az ellenzéki politikus.

Nem Medgyessy Pétert fűzi átláthatatlan kapcsolat állami cégekhez és az adófizetők pénzéből gazdálkodó szervezetekhez, ez kormánypárti politikusokra igaz - mondta az MTI-nek Gál J. Zoltán. A miniszterelnök-jelölt helyettes kabinetfőnöke hangsúlyozta: nem a Medgyessy Péter által képviselt társaságok hagytak fantomizálásukat követően maguk után több millió forintos adótartozást, hanem ez szintén kormánypárti politikusokra igaz. Nem az a baj, ha egy gazdasági tanácsadó gazdasági tanácsokat ad. Baj az, ha egy politikus árulja befolyását.

Ez a gyanú is kormánypárti politikusokat ért az elmúlt években - fűzte hozzá a helyettes kabinetfőnök. Megjegyezte: Medgyessy Péter, mielőtt visszatért a politikába, magánemberként, elismert és keresett gazdasági tanácsadóként hozzájárult egy racionális és gazdaságilag sikeres beruházáshoz. Hozzájárult ahhoz, hogy megvalósulhasson Budapest új gyöngyszeme, egy olyan szálloda, amely munkahelyeket teremt, és adóbevétellel gazdagítja a fővárost és az V. kerületi önkormányzatot - tette hozzá.

Együtt szavazott mindenki

Gál J. Zoltán emlékeztetett: a sikeres beruházáshoz alapot teremtett, hogy a Gresham-projektet finanszírozó hitelszerződést Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében írták alá Torontóban, és a miniszterelnöki delegációnak tagja volt Karsai Károly, az V. kerület Fidesz-támogatással megválasztott polgármestere is. Nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy a mindkét fél számára hasznos beruházásról egyhangúan szavazott a kerület fideszes többségű képviselő-testülete - szögezte le.

Jogi lépéseket fontolgatnak a képviselők
Belváros-Lipótváros Önkormányzatának MSZP-frakciójának minden tagja egyöntetűen és határozottan visszautasítja a Demokrata és a Magyar Nemzet című lapokban megjelent politikailag tendenciózus és minden alapot nélkülöző vádaskodásokat, amelyek Medgyessy Péter személyét és az V. kerületi szocialista képviselőket érték - tartalmazza a belvárosi szocialisták közleménye. A frakció tagjai egyöntetűen kijelentik: Medgyessy Péter részéről a befolyásolásnak semmiféle szándékával soha nem találkoztak, sem tőle, sem mástól anyagi ellenszolgáltatást nem kértek és nem kaptak. Minden ezzel ellenkező állítás vagy feltételezés hazug rágalom - tartalmazza a közlemény. Az V. kerületi szocialista frakció mind a hat tagja fontolgatja, hogy a rágalmat terjesztő sajtóorgánumokkal szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket. Leszögezik: a szocialista képviselőcsoport az előző és a jelenlegi kormányzati ciklusban is mindvégig támogatta a világörökség részét képező Gresham-palota átépítésének gazdaságilag racionális, a főváros és a kerület érdekeit szolgáló beruházását.


  • Tippek
  • Hírek