Grespiknek mennie kell

2002.02.22. 16:41
Grespik Lászlót hivatalvesztéssel büntette a Belügyminisztérium Fegyelmi Tanácsa. A fővárosi közigazgatási hivatal vezetője nem fogadta el a határozatot, és jogorvoslatért a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordul. Kijelentette, várja a miniszterelnök válaszát, ugyanis őt jogszerűen csak ő mentheti fel állásából.
A Belügyminisztérium Fegyelmi Tanácsa döntött Grespik László fegyelmi ügyében, és így lezárult a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője ellen kezdett eljárás. A tanács megállapította, hogy Grespik megszegte közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettségét.

Emiatt a Fegyelmi Tanács Grespik Lászlót hivatalvesztés fegyelmi büntetésben részesítette, s egyben a vonatkozó kormányrendelet alapján a belügyminiszter kezdeményezi a hivatalvezetői megbízatás visszavonását a miniszterelnöknél.

Egy politikai nyilatkozat miatt indult eljárás

Grespik László
Az eljárás két hete indult, első, múlt heti ülésén a hivatalvezető adta elő érveit. Grespik ellen politikai szerepvállalásáért és politikai tartalmú nyilatkozataiért azután indított eljárást Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a MIÉP országos listájának huszadik helyén szereplő Grespik a miniszter álláspontja szerint jelöltsége hivatalossá válása előtt politikai nyilatkozatot tett.

A hivatalvezető korábban és most is elszabott jogi köntösbe bújtatott politikai támadásnak, jogi bohózatnak minősítette az ellene folyó eljárást, amely, mint mondta, jogszerűtlen. A hatályos törvények értelmében ugyanis csak a miniszterelnök hívhatja vissza őt vagy indíthat írásban fegyelmi eljárást ellene, a belügyminiszternek ilyen jogosultsága nincs.

Nem adja fel

Ezzel a hivatalvezető ügye nem fejeződött be, mert a határozat nyomán a belügyminiszter csak javaslatot tehet Orbán Viktor miniszterelnöknek a hivatalvezető felmentésére. Erre Grespik külön felhívta a figyelmet, és a tanács döntése után közölte: már február 14-én beadta keresetét a Fővárosi Munkaügy Bírósághoz.

Mikor a sajtószóvivő felolvasta a tanács határozatát, Grespik László megjegyezte: úgy hallgatta, mintha egy Petőfi verset olvasnának fel neki, vagyis nem tekinti jogszerűnek.

Várja Orbán válaszát

- Várom a miniszterelnök válaszát, és addig is jogi lépéseket teszek annak érdekében, hogy az ellenem kezdett politikai hátterű eljárás megszűnjön, és a hivatalban maradhassak. A bíróság határozatáig már nem megyek be a hivatalba, mert nem akarok még több bonyodalmat.

Grespik szerint az ellene kezdett eljárás üzenet a magyar köztisztviselőknek, hogy nincsenek biztonságban: kiszolgáltatottak felettesük önkényes döntéseinek.