Emőke
-4 °C
9 °C

Grespik: mindig nyerőre állok

2001.02.07. 19:51
,,Mindig nyerőre állok a látszat ellenére, akármit is akar a sajtó láttatni az emberekkel" - áll Grespik László nyilvános levélében, melyet szerda este adott ki. Grespik arról tájékoztatta a sajtót, hogy - szajkózása ellenére - nem jelenti az utosó szót a Fővárosi Bíróságh (FB) döntése egy esetleges új eljárásról azokban az ügyekben, ahol fővárosi Közigazgatási Hivatal-vezetőként külföldieknek nem engedélyezte a budapesti lakásvásárlást. Merthogy - áll Grespik közleményében - a közigazgatási perek kétfokúak, így ő felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Legfelsőbb Bírósághoz, amely - reményei szerint - normális jogérzékű ítéletet hoz majd. Ha nem, a döntés akkor is az ő kezében van.
Vonyít örömében az ellenséges sajtó

Eddig körülbelül 45 - külföldi személy ingatlanszerzésének megakadályozásáért indított - per van a Fővárosi Bíróságon (FB), melyeket az elutasított külföldi a bíróságtól kér felülvizsgálni. ,,Vonyít örömében az ellenséges sajtó egy-egy, ismételt eljárására utasító ítélet hallatán, holott előre látható, hogy még legalább 40 ugyanilyen tartalmú elsőfokú ítélet lesz", hiszen - szerinte - a 45 ügy az összes ilyen ügy kis töredéke, körülbelül 3-4 százalék - mondja Grespik.

Külföldiek pert nyertek Grespikkel szemben
A Fővárosi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének határozatát, és új eljárásra kötelezte abban az ügyben, amelyet ír és olasz állampolgárok indítottak. A külföldi állampolgárok azért fordultak keresettel a bírósághoz, mert Grespik László, a közigazgatási hivatal vezetője 2000 augusztusában elutasított egy budapesti lakás megvásárlása iránti kérelmet. A bíróság döntésének indoklása szerint a közigazgatási hivatal vezetője elutasító határozatában adatokkal nem támasztotta alá azt a megállapítását, hogy a külföldiek ingatlan iránti kereslete közérdekkel ellentétes árnövelő hatást vált ki Budapesten. A bíróság álláspontja szerint a hivatalvezető túllépett hatáskörén azzal, hogy közérdek-sérelemnek minősíti a külföldiek ingatlanszerzését.
Azért tálalják pervesztés-hírként a hírt minden egyes ítélet megszületésekor, hogy ezzel a felesleges ismételgetéssel a társadalomban bizonytalanságot keltsenek a közigazgatási hivatal jogalkalmazásának helyességével szemben, azt az érzetet keltsék, hogy "vesztésre állok". A Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának vezetője - mivel szerinte az FB-től más ítélet nem várható -, a továbbiakban nem megy el a tárgyalásokra, s távollétében való tárgyalás-megtartást kér.

A közigazgatási perek kétfokúak, vagyis az FB jogerős ítélete a közigazgatási hivatalnak a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) előterjesztett ,,felülvizsgálati kérelemmel" lehet élni - így Grespik, aki hangsúlyozza: minden egyes új eljárásra utasító ítélet ellen jogorvoslattal fognak élni, mert az elsőfokú ítéletet megalapozatlannak tartják. Mindemellett reménykedik az LB normális jogérzékű ítélethozatalában.

Bármelyik bíróság is hoz döntés, hozzám hull vissza az ügy elbírálása

A Közigazgatási Hivatal vezetője megemlíti, hogy a polgári perrendtartás értelmében sem az FB, sem az LB nem pótolhatja a kh engedélyét! Vagy elutasíthatja a külföldi felperes keresetét, vagy új eljárásra utasítja a kh-t.

Grespik szerint ebből bármelyik bíróság is hoz döntés, őhozzá hull vissza az ügy elbírálása. ,,Én pedig bármennyiszer elutasíthatok közérdeksérelem, viszonosság hiánya fennállása esetén" - figyelmezet. Ezért a főhivatalnok szerint egyszerűbb lenne, ha a felperesek nem pereskednének, mert az csak az ügyvédeiknek jó. ,, Inkább a közérdeksérelmet szüntessék meg, például fizessenek Magyarországnak minél több közterhet.

Grespik a többi közigazdasági hivatal számára is eme módszer alkalmazását javasolja - az ország érdekében. ,,A pervesztés nem azonos a ügynyeréssel! Mindig nyerőre állok a látszat ellenére, akármit is akar a sajtó láttatni az emberekkel" - zárta sorait.