Judit
2 °C
7 °C

Gresszusom!

2000.11.24. 10:41

Kovács László vagy Kovács László?

Szili Katalin vagy Szili Katalin?

Nyugodt, pragmatikus, modern, konszenzuskereső politizálás vagy nyugodt, pragmatikus, modern, konszenzuskereső politizálás?

Ezek a hétvégi MSZP-kongresszus nagy kérdései. Izgalmas kongresszus lesz, na.

Az MSZP már csak ilyen kongresszusokat szokik csinálni: előtte megy a frakcióbirkózás, tagozatok tagolódnak, áramlatok áramlanak, jelöltek jelölődnek, aztán jön a kongresszus, és mintha hirtelen mindenki benyomott volna egy levél seduxent két korsó sörrel, elcsöndesedik, bágyadtan szavaz és ünnepel; az aktuális vezetés, amelynek lekokizása a prekongresszuális zsibongás tárgya, röhögve választódik újjá, azok pedig, akik nagy leleplező-támadó felszólalásokra készültek, szépen a fenekük alá gyűrik a teleírt brosúrákat, és egykedvűen tapsolnak. Így volt ez már Horn idejében, és így van most, Kovács alatt is.

Egy behemót párt nyomul előre lustán, szinte unottan.
Az, hogy az MSZP három nagy emberéből csak Kovács marad elnökjelölt, eldőlt már hónapokkal ezelőtt.

A két félvisszatérő ex-miniszterelnök nem nagyon szorította meg a halk szavú, szürke és egyébként meglehetősen népszerű elnököt.

Németh Miklós, amióta hazatért, nem hogy nem csinált, de még csak nem is mondott semmi értékelhetőt. Országos ténfergése során előadott beszédeinek értelmét a legtapasztaltabb politikai elemzőkből, nyelvészprofesszorokból és katonai távírászokból álló interdiszciplináris teamcsapat próbálja dekódolni, egyelőre sikertelenül. Annyit állíthatunk biztosan, hogy a beszédek műfaja valahová Kádár János utolsó korszakának zavaros nyilatkozatai és egy sértődött operettprimadonna hisztijei közé lőhető be. (Plusz egy Maszop-KDNP koalíciós ötlet, amely sok mindennek nevezhető csak relevánsnak nem.)

Index-összeállítás a kongresszusról
A fontosabb posztokért egy, legfeljebb két jelölt maradt állva az MSZP hétvégi kongresszusára. Összeállításunkban interjút olvashatnak az egyik elnökhelyettes-jelölttel: Szili Katalinnal, országos körképünkből pedig kiderül, hogy a vidéki szocialista szervezetek támogatják-e a pártelnököt.

Nincs igazi verseny a szocialista párttisztségekért - összefoglaló

'Mászni kell, nem várhatunk tovább' - interjú Szili Katalinnal, az MSZP elnökhelyettes-jelöltjével

Index-körkép: a vidéki szocialista szervezetek támogatják a pártelnököt

A Kovácsra Némethnél mindenképpen veszélyesebb, dörzsöltebb és jelentős belső támogatottsággal bíró Horn Gyula is megtett minden tőle telhetőt, hogy ne lehessen vetélytársa a jelenlegi pártelnöknek. Gyakorlatilag kiiratkozott a komolyan vehető politikusok közül, amikor szeptemberben mozgalmat alapított, és Ábel ,,Julcsi" Anitával, Schmuck Andorral, Baranyi Ferenccel, Juszt Lászlóval, Popper Péterrel, Veér Andrással meg még néhány tucat érdekes arccal elindult Európába futólépésben. (Szövetség az Európai Magyarországért - SZEM.)

Kovácsnak nem kellett mást tennie, mint gondos ízléssel válogatnia elegáns, többnyire szürkés tónusú zakóit, drága nyakkendőit hozzá, belőni áramvonalba a vénjampecosan félhosszú rőzsét, és nyugodtan, érthetően, jól artikulálva mondani a semmit.

Tökéletes recept.

Ez a Maszop taktikája is, láthatóan: nem ugrálni, csöndben maradni, néha korrupciózni picit, néha kisgazdázni, de egyébként nem mondani semmit se, majd a fiúk kinyírják magukat szépen. És ez a taktika működik egyelőre. Az MSZP pillanatnyilag biztosan vezet a népszerűségi listákon.

A kongresszus legnagyobb érdeklődéssel várt felszólalása alighanem Zámbó Jimmy személyi titkáráé lesz.
Szó sincs itten (nem is lesz) új gondolatokról, új üzenetekről ilyen meg ilyen választói csoportok felé (a" vesztesek megszólítása", hogy egy ritka idétlen terminológiát használjak), a Horn-kormány négy évének sokszor ígért kivesézéséről, a párt belső megtisztulásától (Tocsik és vidéke, olaj és vidéke, satöbbi és vidéke), újbaloldalról, új arcokról, tempóváltásról, modernizálásról. Túrót. Egy behemót párt nyomul előre lustán, szinte unottan.

Igaz, kicsikét más volt a helyzet, de kísértetiesen hasonló módon viselkedett ez a párt 1998 tavaszán is... Aztán jött két-három alig harmincas fiú, és úgy lekommunikálta a Maszopot a pályáról, ahogy azt kell.

A kongresszus legnagyobb érdeklődéssel várt felszólalása alighanem Zámbó Jimmy személyi titkáráé lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?