Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kákosy majdnem lekéste esküjét

2007.12.03. 14:23
Hétfőn letette miniszteri esküjét Kákosy Csaba, a szerdán hivatalba lépő gazdasági és közlekedési miniszter, aki fél perces néma csönd után lépett a mikrofonhoz. A legtöbb szó napirend előtt a Gripenekről esett, mindenki az ügy tisztázását szorglmazta. Váratlanul Gyurcsány Ferenc is beszélt.

Hétfőn letette hivtali esküjét kákosy Csaba, szerdán hivatalba lépő gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János eddigi kabinetfőnöke kis híján lekéste saját esküjét, a házelnök felszólítása után ugyanis fél percig néma csönd következett. Tekintetével mindenki a leendő tárcavezetőt kereste. Végül Kákosy befutott, és elmondta az eskü szövegét, ellenben a nem kötelező, "Isten engem úgy segéljen" formula elmaradt.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azért bírálta a parlamenti pártokat, mert Dávid Ibolya múlt heti felszóltása ellenére egy pártelnök sem deklarálta, hogy politikai formációjának nem volt köze a Gripen-ügyhöz. Az európai sajtó után ugyanis már az amerikai lapok is tudni vélik, hogy korrupciós pénzek landoltak magyarországi politikai pártoknál.Herényi nehezményezte, hogy fél év alatt nem állt fel parlamenti vizsgálóbizottság az ügyben, a kabinet vizsgálata pedig a legfontosabb kérdésre nem keresett választ: arra, hogy történhetett-e korrupció.

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár reakciójában Dávid Ibolya pártelnöktől kérte számon, hogy az Orbán-kormány igazságügminisztereként miért nem lépett az ügyben, miért hagyta, hogy a törvényekkel ellentétesen nem a kormány, hanem a nemzetbiztonsági kabinet döntsön a beszerzésről. Emlékeztetett arra is, az akkori ellenzéki pártok, vagyis az MSZP és az SZDSZ, ellenezte a beszerzést.

Gusztos Péter szabad demokrata frakcióvezető-helyettes ugyancsak a Gripen-ügyről ejtett szót napirend előtt. Felszólalásában populistánk nevezte Dávid Ibolya MDF-elnököt, amiért igazságügyminiszterként nem lépett föl az ügyben, most pedig olyanokat próbál színvallásra késztetni, akik közül nem is volt mindenki politikus (itt Kóka János SZDSZ-elnökre gondolhatott). Úgy vélte, hogy az ügészségnek hivatalból vizsgálatot kell indtania, ha komolyan felmerül a korrupció gyanúja. Megtélése szerint a politikai csaták csupán az ügy elkenését szolgálják. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár megismételte, amit Herényinek, válaszolt és megjegyezte, hogy senki nem vonta kétségbe eddig a kormány Gripen-vizsgálatának megállapításait.

Váratlanul beszélt a parlamentben Gyurcsány ferenc miniszterelnök is. Varga Mihály fideszes képviselő gázáremeléssel kapcsolatos napirend előtti felszólalására reagált. Varga szerint a növekvő gázárakat a legkevesebbet keresők érzik majd meg és a kormány rossz gazdaságpolitikájának árát az emberek fizetik meg. Gyurcsány Ferenc erre többek között azt mondta, hogy "Nem lehet polgári Magyarországról beszélni egyszer, másik oldalról pedig arra biztatni Magyarország valamennyi polgárát, hogy napról napra nyújtsa be a számlát a nemzetének".