Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki kell adni a Gripen-beruházások listáját

2008.09.09. 15:40
Az Origó kérésére a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak (NFGM) nyilvánosságra kell hoznia azt, hogy a Gripen vadászgépek megvásárlásáért cserébe svéd cégek mekkora összegű beruházást hajottak végre Magyarországon, szól a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon meghozott, jogerős ítélete.

Gergely Zsófia, az Origo újságírója 2007-ben azért fordult a bírósághoz, mert az NFGM jogelődje, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtagadta a Gripen ellentételezésével kapcsolatban kért adatokat.

A tárca arra hivatkozott, hogy a Gripen cég üzleti titokra hivatkozva nem járult hozzá a kért adat közléséhez. A minisztérium azzal is érvelt, hogy az ellentételezési folyamatot a kormány még nem zárta le, ezért döntéselőkészítésként kell értelmezni az eddigi elfogadott ellentétezést.

Magyarország 2001-ben kötött szerződést a Gripen repülőgépek vásárlásáról. A szerződés összértéke 210 milliárd forint volt. A beszerzéséhez kapcsolódó ellentételezési megállapodás célja a magyar export és a magyarországi befektetések elősegítése volt.

Az offset program szerint a 14 harci repülő bérleti díjának 32 százalékát hazai beruházásként, a fennmaradó részt pedig a svédországi magyar export növekedését elősegítő üzleti tevékenységgel, illetve hazai hadiipari kapacitások igénybevételével kellett a svéd félnek teljesítenie.

Az offset szerződést időközben módosították, amely szerint az ellentételezés összege 114 milliárd forintról 191 milliárd forintra, a befektetési hányad értéke pedig 34 milliárd forintról 55 milliárd forintra nőtt. Az ellentételezési program futamideje az eredeti 12 évről 14 évre hosszabbodott meg.

 

Miután nem kapta meg a kért adatokat, az újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indított a tárca ellen. Az ítélőtábla keddi ítélete szerint a minisztérium törvénytelenül tagadta meg az adatok kiadását.

A bíróság megállapította, hogy az újságíró nem üzleti titkot kért, hanem annak felsorolását, hogy mire költötték a közpénzen beszerzett vadászgépek ellentézéseként vállalt összeget. Az ítélőtábla az ellentételezés elfogadását nem döntéselőkészítésnek, hanem döntésnek minősítette, amelyek alapján megvalósultak a beruházások.

A bíróság ezért felszólította a tárcát, hogy az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül hozza nyilvánosságra azoknak a cégeknek a pontos listáját, amelyek részesültek az ellentételezési programból. Ez körülbelül nyolcvan magyar céget jelenthet, az Origó szerint ugyanis a perben is ennyi cégre hivatkozott a minisztérium jogi képviselője.

A Gripen International augusztus közepén jelentette be, hogy a vállalt 2015-ös határidőnél korábban, már az idén teljesítette a 7,419 milliárd svéd korona (kb 185 milliárd forint) értékű, a magyar honvédség vadászrepülő vásárlásával kapcsolatban vállalt ellentételezést a Saab-Gripen csoport.

Az NFGM Kommunikációs Főosztálya az MTI-t a Fővárosi Ítélőtábla döntését követően, kedden arról tájékoztatta, hogy a minisztérium az írásos ítélet kézhezvételét követően ad tájékoztatást a további lépésekről.