Valér
4 °C
8 °C

Olcsóbb F-16-osokat kínálnak az amerikaiak

2001.10.19. 18:22
Annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági kabinet szeptemberben a svéd Gripen vadászrepülőgépekről szóló ajánlat mellett döntött, az amerikai kormányzat újabb ajánlatot juttatott el a Honvédelmi Minisztériumhoz az F-16-os gépek lényegesen olcsóbb bérleti lehetőségéről.
'Valóban érkezett az Egyesült Államok kormányától az F-16-os vadászrepülőgépekkel kapcsolatos, úgynevezett ár- és hozzáférhetőségi adatokat tartalmazó dokumentum - erősítette meg az MTI információját a Honvédelmi Minisztérium sajtófőosztályának vezetője pénteken. Joós György közölte: a dokumentumot a fordítást követően a tárca haladéktalanul megküldi a nemzetbiztonsági kabinetnek. A sajtóosztály vezetője közölte, hogy a dokumentumot bizalmasan kezelik, így arról nem árult el részleteket.

Tízéves bérleti szerződést ajánlanak

Az F-16-os vadászrepülőgépeket gyártó Lockheed Martin magyarországi kommunikációs cége pénteken sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez, amelyből kiderül, hogy az említett dokumentum 14 darab F-16-os többfeladatú harcászati vadászrepülőgép esetleges tízéves bérletére, illetve a kapcsolódó fegyverzet, pótalkatrészek, támogató berendezések, javító szolgáltatások, pilóta- és karbantartószemélyzet-képzés értékesítésére és bérletére terjed ki. A program teljes költsége megközelítőleg 89,6 milliárd forint. A közlés szerint az amerikai légierő a repülőgépeken és a hajtóműveken rendszerfrissítést és kiterjedt felújítást hajtana végre, hogy biztosítsa a további 20 évet meghaladó szolgálati élettartamot.

Egyszer már a Gripenek mellett döntöttek
A nemzetbiztonsági kabinet szeptember 10-én a svéd kormány Gripen típusú vadászrepülőgépekre vonatkozó ajánlatát találta a legkedvezőbbnek. A tárgyalások 14 többfunkciós harcászati repülőgép 12 éves bérléséről kezdődtek meg. A döntés hátterében elsősorban gazdasági szempontok álltak. A beszerzés összköltségét az Egyesült Államoktól beszerzendő fegyverzettel együtt mintegy 130-140 milliárd forintra becsülték. Szabó János szeptemberben hangsúlyozta, hogy még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék megkötni a végleges szerződést Svédországgal. A miniszter tíz nappal később közölte, hogy várhatóan idén október közepén-végén készül el a végleges megállapodástervezet a Gripenek bérléséről.

A nagykövet is lobbizik az F-16-osok mellett

Szabó János honvédelmi miniszter csütörtökön találkozott Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövettel. A találkozóról beszámolva a miniszter pénteken újságíróknak elmondta: a nagykövet sajnálkozását fejezte ki, hogy a nemzetbiztonsági kabinet a Gripen vadászrepülőgépek bérlete mellett döntött, és úgy vélekedett, hogy szeptember 11-e után más döntés született volna. Arra a kérdésre, hogy esett-e szó egy esetleges F-16-osokra vonatkozó újabb amerikai ajánlatról, a miniszter úgy fogalmazott: "amit ezt követően mondott a nagykövet, az ránk tartozik, és megígértem neki, hogy továbbítom a nemzetbiztonsági kabinete felé".

Elhúzódnak a svéd tárgyalások?

Az MTI úgy tudja, hogy a folyamatosan zajló magyar-svéd egyeztetések a tervezettnél lassabban haladnak. Sok részletkérdésben - például az ellentételezésben, illetve egyes technikai részletekben - nem tudtak még megállapodni, és az már szinte biztosnak látszik, hogy október végéig nem készül el a megállapodástervezet.

Meghosszabítják a MIG-29-esek üzemidejét
A honvédelmi tárca 2,2 milliárd forintos szerződést írt alá a múlt héten a magyar légierő MiG-29-es vadászrepülőgépeinek alkatrész-utánpótlásáról az orosz gyártó céggel - jelentette be a honvédelmi miniszter újságíróknak pénteken Budapesten. Szabó János elmondta, hogy várhatóan még októberben döntés születik a MiG-ek üzemidő-hosszabbításáról is. A szerződéskötés nem tűrhet halasztást, mert a következő év augusztusában, illetve novemberében lejár a MiG-29-es repülőgépek üzemideje- érvelt Szabó. Az üzemidő-hosszabbítás az előírt repülési idő utáni átvizsgálást és a szükségessé váló javítások elvégzését jelenti, amit az arra felhatalmazott gyártó cég tehet meg. Így munkálatok befejezése után további három évig maradhatnak használatban a repülőgépek.