József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megkésett az amerikaiak vadászgép-ajánlata

2001.10.22. 15:26
Simicskó István titkosszolgálati államtitkár nem tartja célszerűnek, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje foglalkozzon az F-16-os vadászgépek bérletére tett legújabb amerikai ajánlattal, hiszen már szeptemberben döntés született a svéd Gripenek beszerzéséről. Annak ellenére, hogy csúsznak a svédekkel folytatott tárgyalások, várhatóan nem módosítják a korábbi döntést.
Kormánykörökben nem tervezik, hogy az amerikaiak új ajánlatára megváltoztatják a nemzetbiztonsági kabinet szeptember 10-i döntését a svéd Gripen vadászrepülők beszerzéséről -értesült a Népszabadság. Mint arról beszámoltunk, múlt héten Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete 14 amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgép lízingelésére vonatkozó ajánlatot ismertetett Szabó János honvédelmi miniszterrel. Korábban az amerikai ajánlat 24 gép bérbeadásáról szólt, mintegy 230-240 milliárd forintért, míg a mostaniban 14 gépet kínáltak 90 milliárdért.

Elhúzódó magyar-svéd tárgyalások

A svédek 4 gép bérletéért cserébe vállalták, hogy a beszerzés összegének, vagyis több mint százmilliárd forintnak megfelelő magyarországi beruházást hajtanak végre. Ezen kívül még 30-40 milliárd forintba kerül a gépek NATO-szabvány szerinti fegyverekkel való felszerelése. Az ellentételezés konkrétumairól zajló magyar-svéd tárgyalások, nem haladnak az eredetileg tervezett ütemben, a kabinet azonban várhatóan kitart a Gripenek mellett.

Megkésett az amerikaiak ajánlata

Ezt támasztja alá Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár Népszabadságnak adott nyilatkozata is, amelyben a fideszes politikus kifejti: nem tartja célszerűnek, hogy újabb, a vadászrepülőgépek bérléséről szóló ajánlatokkal foglalkozzon a Honvédelmi Minisztérium vagy a nemzetbiztonsági kabinet, hiszen a Gripenek bérletéről már megindultak a tárgyalások. Simicskó örömtelinek, de megkésettnek nevezte az amerikaiak új ajánlatát.