Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jöhetnek a Gripenek

2001.11.23. 13:57
Szabó János honvédelmi miniszter svéd kollégájával aláírta a 14 Gripen típusú vadászrepülőgép bérletéről szóló szerződést Stockholmban. Az első három repülőgép 2004 végén érkezik Magyarországra, az összes pedig 2005 júniusában áll majd rendelkezésünkre. A végleges szerződést és az ellentételezésről szóló megállapodást körülbelül egy hónap múlva írják alá a politikusok.
A Gripen vadászrepülőgépek bérlésével új korszak kezdődik a Magyar Honvédségnél - hangsúlyozta Szabó János honvédelmi miniszter, miután svéd kollégájával Stockholmban aláírta a 14 JAS-39 típusú repülőgép 10 éves bérletéről szóló egyetértési nyilatkozatot. Szabó János közlése szerint a Magyar Honvédségnél kezdődött 10 éves haderő-átalakítás egyik legfontosabb lépése a 14 repülőgép bérlete.

Az aláírás után Szabó János és Björn von Sydow svéd védelmi miniszter elmondta, a tervek szerint december 20-a környékén írják majd alá a végleges szerződést és az ellentételezésről szóló megállapodást - tudta meg az MTI. Szabó János közölte, hogy az első három Gripen repülőgép 2004 végén érkezik Magyarországra, az összes pedig 2005 júniusában áll majd hadrendbe.

Mint ismert, nemrég döntött a kormány arról, hogy nem amerikai F16-os vadászgépek, hanem svéd Gripenek erősítik a jövőben a magyar légierőt. A kabinet gazdasági okokra hivatkozott. Ezzel több mint százmilliárd forintot spórolt meg a kormányzat. Az amerikaiak 251 milliárd forintért akarták öt évre kölcsön adni a 24 darab F-16-ost, míg a svédek pedig 140 milliárd forintot kérnek a 14 Gripenek bérletéért. A vadászrepülőgép-parkot azért kell Gripenekkel feltölteni, mert korábban használt MiG-ek kiöregedtek.