Gál
3 °C
16 °C

Nálunk is nyomoznak a svédek Gripen-ügyben

2007.09.11. 13:22
A svéd hatóságok Magyarországon is nyomoznak a Gripen vadászgépek ügyében. Azt akarják tudni, hogy a repülőgyár megkente-e a magyar döntéshozókat.

A Saab cég által gyártott vadászgépek körül korrupciós ügyek sorában nyomoz a svéd ügyészség. A nyomozást most kiterjesztették Magyarországra is. 2001-ben 39 darab gép lízingeléséről döntött a magyar kormány. A gyanú szerint a gyár megvesztegetéssel ütötte nyélbe a szerződést. Jelenleg 14 gép van Magyarországon. A Gripeneket szintén vásárló cseh kormány üzletét is vizsgálják.

Megkeresésünkre a svéd ügyészség rögtön személyesen az ügyben nyomozó ügyészhez, Christer van der Kwasthoz irányított. Van der Kwast egyelőre csak a nyomozás tényét tudta megerősíteni, mint mondta, a vádemelésig a [svéd] titoktörvények miatt nem nyilatkozhat a vizsgálat miértjéről, és arra sem válaszolhat, kik lehetnek a gyanúsítottak.

Van der Kwast arra sem tudott felelni, mikor várható döntés a vádemelésről. Addig ugyanis több ezer oldalnyi, részben Magyarországról bekért dokumetumot kell bevizsgálnia, és csak eközben derül ki, hogy összeállnak-e a bizonyítékok a gyanúsításhoz.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter is indított egy vizsgálatot a magyar beszerzés ügyében. Az általa kinevezett vizsgálóbizottságnak szeptember 15-ig kell elkészítenie a jelentését. A bizottságot Vadai Ágnes, honvédelmi államtitkár vezeti.

2006. március 30. Egy Grippen vadászrepülőgép földetérés után a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison

A botrány azzal kezdődött, hogy egy svéd tévétársaság bemutatott egy dokumentumfilmet a cseh Gripen beszerzés hátteréről A film állítása szerint összesen 27 milliárd forintnak megfelelő összeggel kenték meg a cseh hivatalnokokat a gyártók. A magyar szál is e film kapcsán jött a képbe. A riport szerint tanácsadóként egy osztrák gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly is közreműködött az ügyben. Ő fegyverlobbistaként állítólag nyolcmillió dolláros jutalékot kapott. Felmerült, hogy ebből a pénzből korábban magyar döntéshozókat is megpróbálhatott meggyőzni arról, hogy Magyarország a Gripeneket válassza.Az botránnyal kapcsolatos részletekről korábban Szájbarágó formában az Index is beszámolt