Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kirúgták a főügyeletest a GKM-ből az államtitkár gyorshajtása miatt

2007.10.10. 12:17
A Garamhegyi Ábel államtitkár ügyében a rendőrségre telefonáló minisztériumi munkatárs felfüggesztésére és vizsgálat megindiítására szólította Gyurcsány Ferenc gazdasági miniszterét. A gyorshajtáson kapott Garamhegyi elismerte, hogy a minisztériumból telefonáltak, de tagadja a fenyegetést. A rendőrség szerint aki felhívta őket, rendőrezredesként mutatkozott be. Kóka azonnali hatállyal felmentette a GKM főügyeletesét.

Azonnali vizsgálatra szólította fel Gyurcsány Ferenc Kóka János gazdasági minisztert államtitkára, Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében, tájékoztatta az MTI-t Daróczi Dávid kormányszóvivő. Garamhegyit hétfőn érték gyorshajtáson Szentendrén. A Magyar Nemzetben megjelent, a rendőrség által megerősített értesülések szerint az eset után valaki rendőrezredesként bemutatkozva kereste a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot az ügyben.

A Nemzet értesülései szerint a betelefonáló azt mondta az ügyeletes tisztnek, hogy "jó lenne, ha leszállnának az ügyről, felejtsék el a történteket".

Garamhegyi az MTI-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy lakott területen 50 helyett 70-nel hajtott, de tagadta, hogy megpróbált volna kibújni a büntetés alól. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy a minisztériumból valóban rátelefonáltak a rendőrségre.

Garamhegyi azonban állítja, hogy ez rutineljárás, szó sem volt fenyegetésről, a minisztérium az iránt érdeklődött, hogy mi a teendő ilyen esetben. Bényi Mónika, a PMRFK szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a PMRFK ügyeletesét egy rendőrezredesként bemutatkozó személy kereste telefonon az ügyben. A beszélgetésről hangfelvétel készült, ezt át is adták az ügyben vizsgálatot indító Pestvidéki Nyomozóügyészségnek.

Gyurcsány Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a vizsgálat mellett kezdeményezte az ügyben érintett GKM-munkatárs felmentését is.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter azonnali hatállyal felmentette a GKM főügyeletesét, tájékoztatta az Indexet közleményében a tárca. "A minisztérium szerda délelőtt lefolytatott vizsgálata során a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve - kérés és felhatalmazás nélkül - kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál" - olvasható a szerda délután kiadott közleményben.

Garamhegyi közlekedési szabálysértési ügyében az államtitkár lakhelye szerint illetékes Szegedi Rendőrkapitányság jár el. Gyurcsány Ferenc a parlament őszi ülésszakának nyitányán meghirdetett 48 pontjában harcot hirdetett a közlekedési szabályok megsértői, főként a gyorshajtók ellen. Ennek elemeként a jövőben a gépkocsi üzembentartójával fizettetik ki a gyorshajtási büntetéseket, hogy ne lehessen kibújni a felelősség alól.

A Fidesz szerint nem a valódi felelőst menesztették

A Fidesz reagálásában súlyos esetnek nevezte a történteket, és a 2006. augusztus 20-i tragédiára emlékeztetett, amikor a tűzijáték idején kitört viharban többen meghaltak, illetve több tucat ember megsérült.

A kormány akkor nem vállalta a felelősséget, egy meteorológust tett felelőssé a történtek miatt. Most ugyanez a helyzet: kormányzati szinten a felelősséget senki sem vállalja, a GKM főügyeletesét teszik felelőssé - közölte Szijjártó Péter szóvivő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az ügyészségnek tisztáznia kell, mi történt, ki kit fenyeget, és valóban el akarták-e érni, hogy az államtitkár gyorshajtási ügyével "ne nagyon foglalkozzon" a rendőrség. Szijjártó Péter szerint van politikai felelős azért, mert egyes emberek, egyes állami intézményekben, minisztériumokban úgy gondolják, nekik mindent szabad. Talán azért, mert főnökeiktől is ezt látják - tette hozzá az ellenzéki párt szóvivője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!