Benedek
-4 °C
5 °C

Kukoricát öntöttek a kancellária elé a környezetvédők

2005.01.18. 10:47
A génmanipulált kukorica importja ellen tüntetett kedden délelőtt a Greenpeace húsz aktivistája. A tiltakozók több zsák kukoricát öntöttek a Miniszterelnöki Hivatal elé. Állításuk szerint a kormány ígérete ellenére nem tűzte napirendre a génmódosítotott élelmiszerek importjáról szóló, félig kész rendeletet. Két aktivistát előállítottak.

Engedély nélküli tüntetést szervezett a Greenpeace kedd délelőtt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elé. A Duna-parti székház előtt a környezetvédő szervezet húsz, sárga ruhás aktivistája jelent meg, hogy tiltakozzon a génmanipulált kukorica magyarországi engedélyezése ellen.

#alt#
A tüntetés képei
Forrás: Indymedia

A tüntetők több zsák kukoricát szórtak ki a hivatal bejárata elé. Az aktivisták közül többen fehérre festették az arcukat, és a génmanipuláció fekete X jelét viselték. Az engedélyi nélküli akció kezdete után húsz perccel megjelentek a rendőrök a helyszínen, és igazoltatni kezdték a tüntetőket.

Weinbrenner Gábor, a Greenpeace sajtófőnöke közölte, a kormány korábban megígérte, hogy januári első kormányülésén foglalkozik a kérdéssel. A zöldek tudomása szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium már hónapok óta elkészült az előterjesztéssel, a kormánydöntést azonban még mindig halogatják, derült ki a Greenpeace közleményéből. Weinbrenner közölte, addig maradnak a kancellária előtt, amíg el nem fogadják a kormányrendeletet.

Szerdán napirendre tűzik

A tüntetésen megjelent László Boglár kormányszóvivő, aki arról biztosította a tüntetőket, hogy a kormány szerdán napirendre tűzi a kérdést. Szavai szerint a Greenpeace "nyitott kapukat dönget".

A kormányszóvivő ígérete után a bejárathoz kiöntött kukoricát az aktivisták az utolsó szemig összeszedték, írta a Greenpeace közelményben. A rendőrök a demonstráció befejezése után a szervezet két magyar munkatársát előállították; az Indymedia információi szerint egyikük az akció kampányfőnöke, Nemes Noémi volt.

Az Európai Unióban engedélyezett ugyan a génmanipulált kukorica termesztése, ám a tagországok saját hatáskörükben tiltó jogszabályokat hozhatnak.