Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Zombihadsereg dobolt a fehér háznál

2008.02.13. 13:38
Már jövő héten az országgyűlés elé kerülhet az az energiapolitikai koncepció, ami 2020-ig kijelöli az irányokat, és ami a Greenpeace szerint elhibázott és ellentmondásos pontokat tartalmaz. A zöld szervezet szerint a tervezet kiskaput nyit a kormánynak, hogy bármikor atomerőmű építésébe fogjanak, ami nem szolgálja az éghajlatvédelmet, és hátráltatja a megújuló energiákra épülő beruházásokat.

„Más a megoldás!” – állt a transzparensen, melynek tövében 13 halálfejes kosztümbe öltözött Greenpeace-aktivista dobolt olajoshordókon a képviselői irodaház (más néven fehér ház) mellett szerda reggel. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a parlamenti vita előtt álló, 2007-től 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióra (pdf). Akkor akarják elfogadni az új szabályozást, mikor az ország figyelme az egészségügyi reformra koncentrál, így kevesebb érdeklődés irányul erre az elhibázott tervezetre, mondta el az Indexnek Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

A tervezetet szerdán tárgyalja az országgyűlés gazdasági bizottsága, de azt korábban már nem ajánlotta általános vitára sem a környezetvédelmi, sem pedig a mezőgazdasági bizottsága. A parlament honlapja szerint a tervezet általános vitája a jövő héten kezdődne, és egy héttel később már szavaznának is róla.

A Greenpeace a tervezet két pontját kifogásolja, melyek kiskaput nyitnak a kormány számára, hogy bármikor atomerőmű építésébe fogjanak, ami túl azon, hogy nem szolgálja az éghajlatvédelmet, nagyban hátráltatja a megújuló energiákra épülő beruházásokat, valamint a kutatás-fejlesztést, magyarázta Rohonyi.

A kifogásolt pontok

"5. A Kormány kezdje meg az esetlegesen szükségessé váló, a jelenlegieket kiváltó új atomerőművi kapacitások döntés-előkészítő munkáit. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé.

6. A Kormány gondoskodjék a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére irányuló programok megfelelő végrehajtásáról és megvalósításáról, az ehhez szükséges feltételek biztosításáról. "

„Az atomenergiának hosszú távon is folyamatos és jelentős szerepet kell kapnia a hazai energiaellátásban” - áll a 15 pontos koncepció indoklásában. „Tekintettel arra, hogy versenyképes árú, - nagy mennyiségű villamos energia termelésére alkalmas magas rendelkezésre állással – felhasználása jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és ezáltal a környezet-, természet- és klímavédelmi célok eléréséhez; a hasadóanyag jól készletezhető, kis térfogatban tárolható és akár több, független forrásból is beszerezhető” – olvasható. A Greenpeace szerint azonban egyszerűen nem igaz az az állítás, hogy egy atomerőmű klímavédelmi célokat szolgálna.

Rohonyi Péter kitért arra, hogy az atomerőművekben termelődő nukleáris hulladék lebomlásához legalább 600 év szükséges, de az atomerőművek azonnali veszélyt is hordoznak, elég például Csernobilra gondolnunk, vagy akár arra, hogy egy ilyen erőmű terrorista célpont is lehet, és nukleáris fegyverkezéshez is alapanyagot biztosít. Kifejtette, hogy a nukleáris fejlesztések jelentős tőkét kötnek le, amivel elvonják a pénzt a megújuló energiára épülő technológiák elterjesztésétől. Hozzátette, hogy utóbbi ma az egyik leggyorsabban fejlődő iparágnak számít.

Zöld szervezetek 2007 végén reprezentatív közvélemény-kutatást készíttettek a Cognative-vel, melyből kiderült, hogy a magyarok 64 százaléka egyértelműen ellenzi atomerőművek létesítését Magyarországon, a támogatók köre mindössze 10 százalékos. A lakosság 52 százaléka vélekedett úgy, hogy érdemes lenne a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítása helyett kiváltani azt megújuló energiákkal, mondta el kérdésünkre Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője.