Bernadett
0 °C
4 °C

Koalíciós válságot jósol a szakértő

2005.06.07. 17:54
A koalíciós válság elmélyüléséhez, akár idő előtti választásokhoz is vezethet az államfőválasztás, véli Giró-Szász András politikai szakértő. Bár Sólyom az MSZP számára is elfogadható, Gyurcsány nagyot gyengült az ellenzéki jelölt megválasztásával. A kormányfő előbb pártjában vesztette el az államfőjelölést, aztán a parlamentben sem tudott többséget szerezni pártja jelöltjének.

Egyfajta koalíciós válságként értékelte Giró-Szász András azt, hogy a kormányoldal nem tudott egyszerű többséget állítani a legnagyobb kormánypárt köztársaságielnök-jelöltje mellé. A politikai szakértő szerint ez nem feltétlenül jelenti a koalíció felbomlását, de mindenképpen felerősödik a kormánypártok közötti feszültség.

Bukásra játszott

Szili bukása - Giró-Szász szerint - kettős bukás Gyurcsánynak. A kormányfő az első csatát pártján belül bukta el. A Gyurcsánnyal kapcsolatban nomenklatúrát, zsákmányszerzést emlegető Szili jelölése nyilvánvaló arculcsapása volt a kormányfőnek.

De Gyurcsány nemcsak pártjában nem tudta keresztül vinni akaratát, de a parlamentre sem tudta végül rákényszeríteni. Giró-Szász szerint a Fidesz hétfői távolmaradásának is az volt az oka, hogy megakadályozza a Szilivel nyiltan ellenséges Gyurcsányt abban, hogy néhány MSZP-tagot rávegyen az átszavazásra. Ha ugyanis Szili az első fordulóban kevesebb szavazatot kap Sólyomnál, visszaléptették volna.

Ezek után abban is kudarcot valott, hogy egyszerű többséget biztosítson pártja jelöltje számára a parlamentben.

Ultimátumot kaphat

Ez, Giró-Szász szerint azt eredményezheti, hogy az MSZP új hangnemet üthet meg Hiller István pártelnökkel és a kormányfővel szemben. Akár ultimátumot is intézhetnek Gyurcsányhoz és Hillerhez az SZDSZ-hez fűződő viszonyukkal kapcsolatban, hiszen Gyurcsány kormányán sem tudott uralkodni. Az SZDSZ-es miniszterek szavazataival ugyanis Szili Katalin megnyerhette volna az elnökválasztást. Gyurcsány- a szakértő szerint - így pártjában, kormányában és a parlamentben is elvesztette korábbi pozícióját.

"Két menetet elvesztett a kormányfő, kérdés azonban, hogy hány menetes a meccs" - mondta Giró-Szász. A következő választás előtti kongresszus lehet a következő menet. Úgy vélte, kérdéses azonban, hogy mikor lesz a következő választás. Ez, véleménye szerint, nagyban függ attól, mekkora szakadást okozott a koalícióban az államfőválasztás.

Jól látható államfő

Giró-Szász szerint Sólyom határozott alkotmány- és államfelfogású köztársasági elnök lesz. Alkotmánybíróként már bizonyította, hogy az írott mellett a láthatatlan alkotmányt is tiszteletben tartja, azaz a lehetőségeit a korlátokig kihasználó államfő lehet.