Jancsó filmjében összeférhetetlen volt Grunwalsky

2005.04.25. 17:35
Az Index információi szerint Magyar Mozgókép Közalapítvány ellenőrző bizottsága a játékfilmes finanszírozási ügyben kirobbant botrány után elrendelt belső vizsgálat során megállapította, hogy összeférhetetlenség állt fenn, amikor Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke részvételével 120 millió forintot ítélt meg a Jancsó Miklós pályázatára, amelyben Grunwalsky operatőrként maga is érintett volt.

A hazai filmes körökben akkor indult heves vita az idei támogatások elosztásáról, amikor az MMK a későbbi közlés szerint "szimplán figyelmetlenségből" egy "nem nyilvánosságra szánt táblázatot" küldött a döntésekről a film.hu szerkesztőségének.

Alkotótársi viszony

A honlapról rövid idő után lecserélt, de sokak által elmentett lista azt mutatta, hogy a legnagyobb összegű 120 milliós támogatásra javasolt négy alkotó közül kettőnek Szász János és Sándor Pál úgy szavazták meg a pénzt, hogy a költségvetésük hiányzott. Az MMK magyarázata szerint "az MMK-tól kért összeg költségvetése hiányzik" kitétel a táblázat összeállításának egy korábbi állapotát tükrözi.

Szintén 120 milliós támogatást szavazott meg 6:4-es arányban a játékfilmes szakkollégium Jancsó Miklós, Ede megevé ebédem, avagy a Kísértetcsapda című filmtervére. A leadott dokumentáció szerint Grunwalsky Ferenc, Jancsó régi alkotótársa ebben a filmben is operatőrként működne közre.

Megállapított összeférhetetlenség

A nem nyilvános táblázat kikerülése után az MMK új összetételű kuratóriuma valamint Bozóki András kulturális miniszter belső vizsgálatot rendelt el. A Lengyel László vezette ellenőrző bizottság befejezve az ügyek áttekintését már elküldte az elkészült jelentést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának és a kurátoroknak is. Az Index információi szerint a jelentés megállapítja, hogy az MMK elnöki és az alkotótársi szerepkör összeférhetetlen volt Grunwalsky Ferenc esetében. A szaktárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint Bozóki András már kézhez kapta a bizottsági állásfoglalást, jelenleg pedig tanulmányozza azt. Lengyel Lászlót többszöri próbálkozásunkra sem sikerült hétfőn elérni.

Három fordulón mentek át

A játékfilmes szakkollégium kétszer öt fős csapata egyébként három fordulóban döntött a játékfilmeknek szánt állami pénzekről. A két csoport a menetrend szerint először kiválasztotta az általuk megfelelő szintűnek ítélt filmterveket (1. forduló), amit összesítettek, majd egyesülve is szavaztak (2. forduló). A 3. fordulóban kiszortírozták az addig bekerült filmek nagyrészét (ezúttal kétharmadát szórták ki, az "A kategóriának" összesen 960 millió forint állt rendelkezésére), majd megszavazták, hogy a nyertes pályázatok egyenként mennyit kapjanak.

A véletlenül közzéadott döntési táblázatból derült ki, hogy a Jancsó-film annak ellenére kapta meg a lehető legtöbb támogatást, 120 millió forintot, hogy ez a film teljes költségvetésének szokatlanul nagyrészét, 80 százalékát fedezi, és hogy a végső szavazásnál négy ellenszavazat is érkezett a tervre.  • Hírek
  • Bankszámla