Piroska
-11 °C
-2 °C

A HM szerint nincs szükség Nemzetőrségre

2003.01.31. 08:44
A Nemzetőrség felállításáról szóló parlamenti határozat visszavonását kezdeményezi a Honvédelmi Minisztérium. Bár a Fidesz szerint a nemzet biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen az állampolgárok katonai kiképzését szolgáló szervezet, a HM szerint a feladatra tökéletesen alkalmas a hadsereg is.
"Nemzetőrség abban az értelemben nem lesz, ahogy azt az előző kormány gondolta" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Komor Levente a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára. A minisztérium szerint ugyanis nincsen szükség egy húszezer fős, lényegében önálló haderő létrehozására, ezért az erről szóló parlamenti határozat hatályon kívül helyezését indítványozták.

Felesleges a második hadsereg

Az előző kormány által tervezett Nemzetőrség feladatait hatékonyabban és olcsóbban láthatja el a hadsereg, az idén bevezetett önkéntes tartalékos rendszer feleslegessé teszi egy második hadsereg létrehozását - véli a minisztérium. A honvédelmi törvény azonban nem zárja ki a Nemzetőrség, vagy egy hasonló szervezet létrehozását, amennyiben arra a jövőben szükség lenne - nyilatkozta a helyettes államtitkár a Magyar Hírlapnak.

Nélkülözhetetlen a nemzet biztonsága érdekében

Nem ért egyet a Honvédelmi Minisztériummal Szászvári Lajos. A Fidesz szakértője szerint Magyarország biztonsága érdekében nélkülözhetetlen egy olyan szervezet, amely lehetővé teszi állampolgárai számára azt a kiképzést, amivel hazájukat szolgálhatják. A Nemzetőrség felállításáról 2001 december 21-én hozott határozatot. Ennek értelmében a kormánynak 2002 április 1-ig előkészítő bizottságot kellett volna létrehoznia, december 31-ig pedig be kellett volna nyújtani a szükséges törvényjavaslatot, illetve módosító indítványokat - írja a napilap.