Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

A parlamentbe vinné az SZDSZ a megfigyelési ügyet

2008.09.20. 16:26
Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-es tagja már a múlt héten kezdeményezte, hogy a testület tájékoztatást kapjon a megfigyelési ügyről, azonban a téma még a következő ülés napirendjén sem szerepel. Gulyás magyarázatot vár a rendőrségtől arra, hogy az ügyben hogyan szivároghatnak ki információk naponta, hiszen ez megrendítheti a rendőrségbe vetett bizalmat, és hátráltathatja az ügy tisztázását.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága következő ülésének napirendjén nem szerepel a megfigyelési ügy annak ellenére, hogy Gulyás József, a testület SZDSZ-es tagja ezt már a múlt héten kezdeményezte, mondta a politikus az Indexnek. Hangsúlyozta, ki kell derülnie, hogy az ügyben ki volt megrendelő, illetve, hogy milyen érdekek állnak a háttérben, ezért tartja szükségesnek a bizottság tájékoztatását. Gulyás József azt mondta, hogy következő lépésként az SZDSZ parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni.

Az SZDSZ-es politikus kifogásolta továbbá, hogy az ügyben naponta szivárognak ki új információk a nyomozati szervektől, ami egy ilyen érzékeny büntetőügyben különösen kifogásolható. Gulyás József szerint az ügy tisztázása szempontjából egyáltalán nem megnyugtató, hogy naponta nyulakat húznak elő a cilinderből, a rendőrségnek kéne erre választ adnia, hogy miként értesül a sajtó magukat megnevezni nem kívánó forrásokból az ügy részleteiről. Az ügy ebben a formában való kezelése ismét megrendítheti a társadalom rendőrségbe vetett bizalmát, vélekedett.

A megfigyelési ügy azután robbant ki, hogy Dávid Ibolya múlt héten pénteken egy rögzített telefonbeszélgetés hanganyagára hivatkozva azt állította, hogy egy biztonsági cég Almássy Kornél érdekében megbízást kapott arra, hogy „dolgozzon az MDF-re”. A beszélgetés leiratából arra lehet következtetni, hogy Almássy Kornél és egy volt kormánytag is benne van az ügyben. Később kiderült, hogy a beszélgetés a napokban adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt. egyik résztulajdonosa és az elnök úrként szólított Csányi Sándor között zajlott.

A cégnél szerdán házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután büntetőeljárást indítottak ellene, csütörtöki információk szerint azért, mert a cég "milliónyi emailt olvasott el illetéktelenül, miután támadást intézett egy internetszolgáltató ellen”. Közben sajtóhírek szerint más politikusokat és civileket is megfigyelhettek, nevesítették például Bajnai Gordont, bár az UD vezetése határozottan cáfolta, hogy bármilyen módon közük lett volna Bajnai esetleges megfigyeléséhez.15%
4599 Ft
3910 Ft
15%
5990 Ft
5092 Ft