Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Az SZDSZ nem kér a nácikból

2004.09.12. 14:44
A Legfőbb Ügyészséghez fordul az SZDSZ Új Generációja annak érdekében, hogy tartsák be a párizsi békeszerződést. Csőzik László, a szervezet elnöke szerint a szerződés értelmében az állam nem engedheti fasiszta csoportok létrejöttét.
Széles tömegeket megmozgató antifasiszta, a náci múltat és jelen elutasító ellendemonstrációvá fog alakulni az SZDSZ Új Generáció által október 15-ére, a Terror Háza elé tervezett megemlékezés, mondta Gusztos Péter az Indexnek vasárnap. Az SZDSZ-es politikus, a párt ifjúsági tagozatának alelnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly hagyományteremtő szándékkal már tartottak egy megemlékezést a nyilas hatalom áldozatairól.

Idén is ugyanezt tervezték, azonban a hungarista Magyar Jövő Csoport bejelentése után döntöttek a rendezvény kiterjesztéséről. Az Új Generáció felkérte a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, hogy ők is vegyenek részt a rendezvényükön, és szólt arról, civil szervezeteket, illetve politikai hovatartozás nélkül mindenkit várnak a megmozdulásra.

Csőzik László, az Új Generáció elnöke szerint van jogi lehetőség a hungaristák tevékenységének megakadályozására, ugyanis az 1947-es párizsi békeszerződésben a magyar állam vállalta, hogy feloszlatja, és nem hagyja létrejönni a fasiszta csoportokat. Ezen békeszerződés betartásának ügyében, törvényességi kérelemmel a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak. Csőzik szerint a magyar államnak kötelessége fellépni az ilyen szervezetek ellen akkor is, ha ezek nincsenek bejegyezve.

Mint az Index korábban megírta, két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. A Magyar Jövő Csoport a hungarista eszméket élteti, az Új Generáció pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!