Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ nem kér a nácikból

2004.09.12. 14:44
A Legfőbb Ügyészséghez fordul az SZDSZ Új Generációja annak érdekében, hogy tartsák be a párizsi békeszerződést. Csőzik László, a szervezet elnöke szerint a szerződés értelmében az állam nem engedheti fasiszta csoportok létrejöttét.
Széles tömegeket megmozgató antifasiszta, a náci múltat és jelen elutasító ellendemonstrációvá fog alakulni az SZDSZ Új Generáció által október 15-ére, a Terror Háza elé tervezett megemlékezés, mondta Gusztos Péter az Indexnek vasárnap. Az SZDSZ-es politikus, a párt ifjúsági tagozatának alelnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly hagyományteremtő szándékkal már tartottak egy megemlékezést a nyilas hatalom áldozatairól.

Idén is ugyanezt tervezték, azonban a hungarista Magyar Jövő Csoport bejelentése után döntöttek a rendezvény kiterjesztéséről. Az Új Generáció felkérte a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, hogy ők is vegyenek részt a rendezvényükön, és szólt arról, civil szervezeteket, illetve politikai hovatartozás nélkül mindenkit várnak a megmozdulásra.

Csőzik László, az Új Generáció elnöke szerint van jogi lehetőség a hungaristák tevékenységének megakadályozására, ugyanis az 1947-es párizsi békeszerződésben a magyar állam vállalta, hogy feloszlatja, és nem hagyja létrejönni a fasiszta csoportokat. Ezen békeszerződés betartásának ügyében, törvényességi kérelemmel a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak. Csőzik szerint a magyar államnak kötelessége fellépni az ilyen szervezetek ellen akkor is, ha ezek nincsenek bejegyezve.

Mint az Index korábban megírta, két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. A Magyar Jövő Csoport a hungarista eszméket élteti, az Új Generáció pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el.