Szilárda
0 °C
6 °C

Gusztos párttestületet vezetne

2005.03.29. 13:57
Elindul az SZDSZ Országos Tanácsának elnöki posztjáért Gusztos Péter. A szabad demokrata politikus lemond ügyvivői tisztségéről, ha elnyeri a posztot, amelyet eddig Pető Iván töltött be. Bár az Index információi szerint saját jelöltet állít a posztra az SZDSZ belső ellenzéke, Gusztosnak mégis jó esélye van a tisztség elnyerésére, mert a pártvezetés valószínűleg nem indít vele szemben ellenjelöltet.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője megpályázza pártja Országos Tanácsának elnöki tisztségét. Gusztos kedden úgy nyilatkozott, úgy érzi, van benne annyi energia, munkakedv és lendület, hogy az eddiginél is többet tegyen a liberális párt sikeréért. Gusztos Pétert az SZDSZ márciusi tisztújító küldöttgyűlésén harmadik alkalommal választották meg ügyvivőnek.

Gusztos: diploma nélkül is menne

A politikus megtisztelőnek tartja, hogy a korábbinál is több embertől kapott bizalmat, és ez a megerősödött bizalom is inspirálja az OT elnöki tisztségének megpályázására. Az Országos Tanácsot jelenleg Pető Iván vezeti.

Az SZDSZ meghatározó politikusainak ki kell egyezniük egymással, és a belső verseny lezárultával a pártnak készen kell állnia a 2006-os választási kampányra, vélekedett a politikus, aki az Indexnek arra a felvetésére, nem zavaró-e, hogy nincs még diplomája, úgy reagált: semmilyen kormányzati posztot nem kíván megpályázni az elkövetkezendő 5-10 évben, az OT-elnökséget pedig diplomája megszerzéséig is eltudná látni.

Gusztos így nem tartaná groteksznek azt a helyzetet, ha az SZDSZ OT-elnökeként kellene következő vizsgáit letennie, mivel az sem zavaró számára, hogy képviselőként kell vizsgáznia. A képviselő elmondta, lemondana ügyvivői posztjáról, ha megválasztanák az OT-elnökévé.

A volt szövetségesek ellenjelöltet állítanak

Az Index információi szerint az SZDSZ belső ellenzéke (amelynek korábban Gusztos is meghatározó alakja volt) is állít jelöltet az SZDSZ OT-elnöki tisztségére, de arról csak a következő egy hétben döntenek, hogy ki legyen az aspiránsuk. Úgy tudjuk, hogy a szűkebb párvezetés favoritja Gusztos lesz, így várhatóan a párt meghatározó személyiségei nem szállnak ringbe a posztért, Gusztos ellenében. Az új Országos Tanácsot a tisztújító küldöttgyűlés után két hónapon belül, vagyis május közepéig kell megválasztani.

A Szabad Tanácskozástól az OT-elnökségig
A 29 éves Gusztos Péter 1994-től tagja a Szabad Demokraták Szövetségének, 2002-től országgyűlési képviselő. 2000-től tagja az Országos Tanácsnak, 2001-től az ügyvivői testületnek is. Az SZDSZ Új Generáció alapítója és két évig elnöke volt, erről a posztról a múlt év elején mondott le, tavaly ősszel pedig az alelnökségről is leköszönt. 2001-2002-ben az SZDSZ salgótarjáni, 2003-ban Nógrád megyei elnöke volt. Gusztos egyik kezdeményezője volt a párt belső ellenzéke fórumának, a Szabad Tanácskozásoknak, a tavalyi EP-kampány után azonban már nem tartott a renitensekkel. A szabad demokrata politikus tavaly azt nyilatkozta, azért "szállt ki" a Szabad Tanácskozás kezdeményezői közül, mert oka fogyottá vált a kezdeményezés. A tanácskozást ugyanis azért hívták életre, mert a szabad demokraták szervezeti szabályzata kitiltotta az OT üléséről az addig alanyi jiogon jelenlévő tagokat, ezt a szabályt tavaly nyáron az OT visszaváltoztatta.