Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gusztos: Többet ártott, mint használt a Fidesz drogpolitikája

2002.11.21. 14:52
Többet ártott a fiataloknak az Orbán-kormány drogpolitikája, mint egyes kábítószerek - vélekedett a Btk. tervezett módosítása kapcsán a korábbi gyakorlatról Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő, aki jelezte: az SZDSZ támogatja a jogszabály-módosítást.
Az Európa legszigorúbb drogtörvényének csúfolt, az előző kormány idején hatályba lépett törvénymódosítás megbukott, a jobboldali kormányzat drogpolitikája többet ártott, mint használt - hangoztatta Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő, a párt ügyvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A buta drogpolitika ártalmasabb, mint egyes szerek

Szerinte a Fidesz drogpolitikája a büntetőjogot tekintette a problémakezelés elsődleges eszközének és ezáltal korlátozta a megelőzés és az ártalomcsökkentés érvényesülésének lehetőségét. A drog nagyon komoly veszélyeket jelent a fiatalokra, ugyanakkor a buta, átgondolatlan, rosszul megfogalmazott büntetőpolitika többet ártott a fiataloknak, mint egyes kábítószerek.

A drogmentes társdalom illuzió

Szavai szerint az Orbán-kormány drogpolitikája nem volt hatékony, nem érte és nem is érhette el a kitűzött célokat. Nincs esély a száz százalékos kábítószermentes társadalom megvalósítására, ez illúzió - fűzte hozzá. Vélekedése szerint nem lehet társadalmi érdek az, hogy "egyszer-kétszer megbotló, kíváncsi, érdeklődő fiatalokat maga az állam lökjön a bűnözői karrier útjára azáltal, hogy a büntetőjog túlzott szigorával sújtja őket".

SZDSZ-es igen az enyhítésre

Az SZDSZ támogatja a parlament előtt fekvő büntetőjogi törvénymódosítást, amelynek a droggal kapcsolatos legfontosabb változtatása, hogy az alkalmi, eseti fogyasztók is részt vehetnek az úgynevezett elterelésben. Gusztos Péter az ifjúsági tárca előző vezetése által rendelt tanulmányra hivatkozva megjegyezte: a jogalkalmazók háromnegyede semmilyen pozitív társadalmi hatást nem tudott megnevezni az 1999-es szigorítással kapcsolatban. Nem csökkent a drogfogyasztók száma, és az elsősorban oktatási intézményekből érkező bejelentések 17 százalékos növekedése ellenére a felderítési mutatók nem javultak.

Egyre több fiatalkorú kerül előzetesbe

Beszámolt arról, hogy a vádemelésekre került esetek 41 százaléka alkalmi, eseti fogyasztót érintett, és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba kerülők körében nőtt a fiatalkorúak aránya, több mint egyharmaduk fél évnél többet töltött előzetesben. A szabad demokraták ész- és életszerű drogpolitikát akarnak, olyat, amelyben a kereslet- és a kínálatcsökkentés valamennyi fontos eszköze szerepet kap - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Izléstelen Fidesz

Kitért arra, hogy a Fidesz szerdán tartott sajtótájékoztatóján részt vett egy édesapa, akinek a fia négy évvel ezelőtt halt meg kábítószer-fogyasztás miatt. Súlyosan erkölcstelennek és ízléstelennek tartjuk azt az eljárást, hogy szerencsétlen sorsú embereket politikusok felhasználjanak szakmai természetű vitákban - mondta Gusztos Péter.