Ödön
1 °C
11 °C

Gusztos: Többet ártott, mint használt a Fidesz drogpolitikája

2002.11.21. 14:52
Többet ártott a fiataloknak az Orbán-kormány drogpolitikája, mint egyes kábítószerek - vélekedett a Btk. tervezett módosítása kapcsán a korábbi gyakorlatról Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő, aki jelezte: az SZDSZ támogatja a jogszabály-módosítást.
Az Európa legszigorúbb drogtörvényének csúfolt, az előző kormány idején hatályba lépett törvénymódosítás megbukott, a jobboldali kormányzat drogpolitikája többet ártott, mint használt - hangoztatta Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő, a párt ügyvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A buta drogpolitika ártalmasabb, mint egyes szerek

Szerinte a Fidesz drogpolitikája a büntetőjogot tekintette a problémakezelés elsődleges eszközének és ezáltal korlátozta a megelőzés és az ártalomcsökkentés érvényesülésének lehetőségét. A drog nagyon komoly veszélyeket jelent a fiatalokra, ugyanakkor a buta, átgondolatlan, rosszul megfogalmazott büntetőpolitika többet ártott a fiataloknak, mint egyes kábítószerek.

A drogmentes társdalom illuzió

Szavai szerint az Orbán-kormány drogpolitikája nem volt hatékony, nem érte és nem is érhette el a kitűzött célokat. Nincs esély a száz százalékos kábítószermentes társadalom megvalósítására, ez illúzió - fűzte hozzá. Vélekedése szerint nem lehet társadalmi érdek az, hogy "egyszer-kétszer megbotló, kíváncsi, érdeklődő fiatalokat maga az állam lökjön a bűnözői karrier útjára azáltal, hogy a büntetőjog túlzott szigorával sújtja őket".

SZDSZ-es igen az enyhítésre

Az SZDSZ támogatja a parlament előtt fekvő büntetőjogi törvénymódosítást, amelynek a droggal kapcsolatos legfontosabb változtatása, hogy az alkalmi, eseti fogyasztók is részt vehetnek az úgynevezett elterelésben. Gusztos Péter az ifjúsági tárca előző vezetése által rendelt tanulmányra hivatkozva megjegyezte: a jogalkalmazók háromnegyede semmilyen pozitív társadalmi hatást nem tudott megnevezni az 1999-es szigorítással kapcsolatban. Nem csökkent a drogfogyasztók száma, és az elsősorban oktatási intézményekből érkező bejelentések 17 százalékos növekedése ellenére a felderítési mutatók nem javultak.

Egyre több fiatalkorú kerül előzetesbe

Beszámolt arról, hogy a vádemelésekre került esetek 41 százaléka alkalmi, eseti fogyasztót érintett, és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba kerülők körében nőtt a fiatalkorúak aránya, több mint egyharmaduk fél évnél többet töltött előzetesben. A szabad demokraták ész- és életszerű drogpolitikát akarnak, olyat, amelyben a kereslet- és a kínálatcsökkentés valamennyi fontos eszköze szerepet kap - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Izléstelen Fidesz

Kitért arra, hogy a Fidesz szerdán tartott sajtótájékoztatóján részt vett egy édesapa, akinek a fia négy évvel ezelőtt halt meg kábítószer-fogyasztás miatt. Súlyosan erkölcstelennek és ízléstelennek tartjuk azt az eljárást, hogy szerencsétlen sorsú embereket politikusok felhasználjanak szakmai természetű vitákban - mondta Gusztos Péter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?