Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Gy. Németh nem lesz Demszky helyettese

2002.11.05. 19:28
Lesz Demszky Gábornak ötödik helyettese, ő azonban nem Gy. Németh Erzsébet, hanem várhatóan Bakonyi Tibor lesz - értesült az MTI. A fővárosi koalíciós tárgyalások keddi fordulóján személyi kérdésekről nem esett szó, a szabad demokraták frakcióvezetője azonban valószínűsítette, hogy a jövő szerdai rendkívüli közgyűlésig aláírhatják újabb négy évre a koalíciós megállapodást.
A jövőben várhatóan az eddiginél eggyel több, összesen öt főpolgármester-helyettes segíti majd Demszky Gábor munkáját - tudta meg az MTI a fővárosi MSZP és az SZDSZ keddi koalíciós megbeszélésének résztvevőitől. Az MTI információi szerint az ötödik főpolgármester-helyettes bizonyosan nem Gy. Németh Erzsébet, az MSZP legutóbbi főpolgármester-jelöltje lesz. E posztra a szocialisták várhatóan Bakonyi Tibort, a párt budapesti alelnökét, országgyűlési képviselőt jelölik majd.

Lénárt László, az MSZP fővárosi ügyvezető alelnöke elmondta, jól haladnak a programok egyeztetésével, s egyetértésre jutottak abban, hogy az ötödik főpolgármester-helyettes főként a regionalizációval, az EU-integrációval és a városfejlesztés bizonyos kérdéseivel foglalkozna. Az öt helyettes közötti konkrét munkamegosztásról, illetve a személyekről a következő tárgyalási fordulóban, pénteken egyeztetnek majd. Lénárt László ennek kapcsán fontos céljukként említette annak elérését, hogy a szabad demokrata gazdasági főpolgármester-helyettes a jövőben szigorúan csak a pénzügyeket intézze, s ne rendelkezzen a továbbiakban az olyan jellegű plusz hatáskörökkel, mint a kormány kancelláriaminisztere.

Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője a megbeszélésről nem kívánt részleteket közölni. Azt azonban megerősítette, hogy a jövőben öt főpolgármester-helyettes lenne, a köztük lévő feladatmegosztásról azonban még tárgyalnak. A politikus szerint a jövő héten szerdán a rendkívüli közgyűlés előtt aláírhatják az újabb koalíciós szerződést. Mindkét képviselő úgy véli, hogy az ellenzék által javasolt 14 bizottságos struktúra helyett várhatóan a koalíció 21 bizottságos javaslatát fogadja majd el a közgyűlés jövő hét szerdán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!