Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsány meglepődött támogatottságán

2004.08.26. 10:33
A szocialisták kongresszusán miniszterelnök-jelöltté választott Gyurcsány Ferenc szerdán késő este szűk körben nyilatkozott a gazdaságpolitikáról, az ellenzékről, Mádl Ferenc szerepéről és várakozásairól.
Gyurcsány a kormányátalakításról elmondta, hogy a kormány összetételét és sok tekintetben a programját is a koalíciós pártokkal való egyeztetetésben fogja kialakítani. "Van véleményem, de először velük fogom megosztani" - jelentette ki.

Éhes disznó

Tekintse meg képeinket!
"Reális gazdaságpolitikát folytatunk - válaszolta arra a kérdésre, hogy terveznek-e megszorításokat. - Enyhén csökkentjük a hiányt, fenntartjuk a stabil növekedést." Ugyanakkor egy robosztusan növekvő gazdaságban a hiány félszázalékos lefaragása nem teszi kötelezővé a megszorítást, sőt, lehetőség nyílik a dinamikus társadalompolitikára. "Attól tartok, hogy valaki megszorítást akar. Lehet, hogy Orbán Viktor, aki válságot kiabál, akar megszorítani?! Kérdezzék már meg egyszer tőle! Azt gondolom, hogy éhes disznó makkal álmodik, meg hatalommal. Valaki ébressze már föl!"

A kongresszusi szavazás végeredményéről kijelentette: "Arra számítottam, hogy tisztességes eredménye lesz, és reméltem, hogy ez az eredmény nekem fog kedvezni. Nem kalkuláltam, nem számoltam, de meglepett a támogatási arány."

Olimpia

Gyurcsány azt is elmondta, hogy szombaton elmegy az olimpiára. "Pénteken rendkívüli ülés van, úgy tudom, pénteken éjfélkor van egy gép, ha azzal kimegyek, akkor egész szombaton kint vagyok, és vasárnap hajlnali fél hatkor van visszafelé egy gép, azzal visszajövök."

Medgyessy lemondásával Mádl Ferenc köztársasági elnök kezébe került a döntés, kit hatalmaz fel kormányalakítással. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány kifejtette, Mádlt demokratának, sőt úriembernek tartja. "Tovább megyek. Legalább olyan jól tudja, mint valamennyi névtelen állampolgár, hogy az országnak stabilitásra van szüksége. Azt gondolom, hogy ha a parlamenti többséget biztosító két frakció közös levélben azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy bízza meg Gyurcsány Ferencet, miért ne tenné meg? Azt gondolom, hogy azonos az érdek, azonos a meggyőződés. Azonos végeredményre fogunk jutni."

Alkalmasság

A várható parlamenti támogatásról szólva, Gyurcsány kifejtette, hogy a koalícióban két komoly párt van: "Gyanítom, hogy az ellenzéken kívül senki sem szeretné, hogy ez az erős felhatalmazás ne váljon erős közjogi felhatalmazássá." Saját miniszterelnöki alkalmasságáról kijelentte, nem ő dönti el, hanem a választók, hogy alkalmas-e a posztra: "Úgy próbálok meg kormányozni, hogy ne a széket akarják kirántani alólam 2006-ban, hanem azt mondják majd, hogy csináljátok tovább!"