Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újabb gyanúsított az 'állampolgársági' ügyben

2000.12.11. 20:50
Gyanúsítottként kihallgatták B. Illés, nyugalmazott rendőrezredest, a Rendőrtiszi Főiskola volt parancsnokát ugyanabban az ügyben, amelyben már két gyanúsítottak őrizetben vettek szombaton a Képviselői Irodaházban - értesült az Index. Az Országos Rendőrfőkapitányság kommunikációs igazgatója nem kívánta kommentálni az információt, azt viszont cáfolta, hogy őrizetbe vették volna B.-t.
Nem vették őrizetbe, viszont gyanúsítottként hallgatták ki B. Illés, nyugalmazott ezredest a szombati Fehér Házban történtekkel kapcsolatban - értesült az Index. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója nem kommentálni a hírt, de cáfolta, hogy őrizetbe vették volna B.-t.

Az Index úgy tudja, hogy az ezredesként nyugdíjazott rendőr külsős tanácsadóként dolgozott a Belügyminisztérium egyik hivatalánál, jelenleg pedig egy ügyvédi irodának dolgozik. Egyelőre nem tudni milyen összefüggésben merült fel az egykor - még a '80-as évek végén a Rendőrtiszti Főiskolát irányító parancsnok neve, akit az Index többszöri próbálkozás ellenére sem tudott elérni.

Hétfő délután ,,tájékoztató megbeszélésre" hívta össze Áder János házelnök, a hat parlamenti párt frakcióvezetőjét - tájékoztatta az Indexet Ajtorjai Anita, a házelnök sajtóirodájának vezetője. Ajtorjai nem árult el többet a megbeszélésről, ahol csupán ,,a szombati akcióról, és a jelenlegi helyzetről hangzott el tájékoztatás".

Az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának egyik munkatársát és tettestársát szombaton vették őrizetbe a Képviselői irodaházban. A rendőrség szerint B. László, és W. Anikó 150-250 ezer forint közötti összegekért árult olyan papírokat, amelyek segítségével külföldiek magyar állampolgárságot kaphatnak. Elsősorban román, egyiptomi, valamint szíriai ügyfelei voltak a munkatársaknak. A gyanúsítottak ellen vesztegetés, befolyással való üzérkedés és más hivatali bűncselekmények miatt indult nyomozás.

A Népszabadság információi szerint a Budapesti és a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalokban állították ki azokat a hamis állampolgársági bizonyítványokat. A lap úgy tudja, hogy az ügyben eddig összesen öt gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!