Valér
-1 °C
0 °C

Szilánk a szemben - három kórház sem látta el a beteget

2007.05.04. 14:01
Ide-oda küldözgették a kórházak azt a balassagyarmati férfit, akinek szilánk fúródott a szemébe. Balassagyarmaton nem tudták ellátni, ezért Salgótarjánba küldték, onnan viszont Vácra irányították, de itt se tudták kezelni, ezért Kerepestarcsát ajánlották, végül mégis Balassagyarmaton látták el a sérültet. A balassagyarmati önkormányzat vizsgálatot indított.

Három kórházban sem tudták ellátni azt a férfit, akinek fémszilánk fúródott a szemébe; a sérültet Balassagyarmatról Salgótarjánba, majd Salgótarjánból Vácra küldték, ahol azt javasolták neki, menjen Kerepestarcsára. Az ügyben vizsgálatot indított Balassagyarmat önkormányzata, a testület felterjesztésben kéri majd az egészségügyi minisztert, hogy vizsgálja felül a balassagyarmati szemészetet bezáró határozatot - közölte a Nógrád megyei város alpolgármestere pénteken.

Nincs már szemészeti ügyelet

Csach Gábor elmondta: a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban április elsejétõl már nem mûködik szemészeti osztály, a hét elsõ négy napján az egynapos sebészet keretében látják el a pácienseket, a többi napon a súlyponti kórházba kell irányítani a betegeket.

Ismertette: április 27-én pénteken azért ment be egy férfi a kórházba, mert fémszilánk fúródott a szemébe. Mivel Balassagyarmaton nem volt ügyelet, a területileg illetékes súlyponti kórházba, Salgótarjánba küldték. Ott ugyan kifizette az 1.000 forintos vizitdíjat, de az ügyeletben lévõ urológus továbbküldte Vácra, a Balassagyarmathoz másik legközelebbi súlyponti kórházba. Mivel azonban Vácott sincs szemészet, ott azt javasolták a sérültnek, hogy menjen Kerepestarcsára.

Dokumentálják a problémás eseteket

A családtagjaival autózó férfinak itt fogyott el a türelme, a balassagyarmati szemész a következõ elsõ munkanapon elvégezte a pár perces mûtétet - mondta az alpolgármester. Csach Gábor kitért rá: az önkormányzat arra kötelezte a kórház vezetését, hogy minden problémás esetet dokumentáljanak, az ügyben kedden kapják meg az orvosi jelentést.

Az alpolgármester elmondta azt is: április elseje elõtt úgy szervezték meg az ellátást, hogy a szemész akkor is mûteni tudott egy órán belül, ha nem õ volt az ügyeletes. Hozzátette: problémák vannak a felére csökkentett ágyszámú neurológiai osztályon is, ezért a vonatkozó határozat felülvizsgálatára kérik az egészségügyi minisztert, a felterjesztésrõl a májusi ülésen dönt az önkormányzat.

Az alpolgármester hozzátette: az ellátás nélkül maradt férfi írásban tájékoztatta a történtekrõl a térség országgyûlési képviselõjét és a parlament egészségügyi bizottságának elnökét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!