Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyenesei: nem vásárolták meg a szavazatomat

2008.05.06. 15:51
Kapcsolódók (16)
Gyenesei István önkormányzati miniszterjelölt szerint az ő kormányba kerülésével nincs szó szavazatvásárlásról, szakmai alkalmassága miatt választotta őt a kormányfő. A független képviselő közölte, nem miatta mondott le Ujhelyi István.

Gyenesei István szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem a parlamenti szavazata, hanem szakmai felkészültsége miatt kérte fel őt az önkormányzati, turisztikai és sport területekért felelős minisztérium vezetésére. Ugyanakkor szerinte a kormány akár százezres nagyságrendű támogatót is szerezhet azzal, hogy a civil szféra képviselője kap kormányzati szerepet. A leendő tárcavezető erről kedden beszélt bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A kisebbségi kormányzással kapcsolatban Gyenesei elmondta: többet kell majd egyeztetni, egy-egy törvényjavaslat előkészítése tovább fog tartani, hiszen meg kell győzni a potenciális támogatókat, vagyis "azokat a képviselőket, akik nem azt nézik, hogy ki mondja, hanem azt, hogy mit mond."

A miniszterjelölt kérdésre válaszolva elmondta: az államtitkári posztjáról lemondott Újhelyi Istvánnal jó a viszonya, tudomása szerint nem miatta mondott le. Gyenesei az új tárca feladatának nevezte a szolgáltató önkormányzatok erősítését, olyan turizmus kialakítását, amely gyarapodást hoz az országnak, a katasztrófavédelem feladatra való alkalmasságának megőrzését és erősítését, valamint hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté váljon.