Gyűjtőszenvedélyből volt náci ruhában a fideszes városatya

2006.11.24. 15:37
SS Totenkopf-egyenruhában, azaz a haláltáborokat őrző nácik viseletében pózol egy Blikkben megjelent fotón a Fidesz terézvárosi képviselője, Gyenge Zsolt. A városatya szerint ő csak egy gyűjtő, aki akármilyen egyenruhát felvesz, szigorúan magánlakásban, és szívesen fotóztatta magát szovjet mundérban is. Gyenge a nácizmust és a kommunizmust is elítéli. A Fidesz elnöksége "a szükséges intézkedéseket megtette a párt tagjának azonnali kizárása érdekében" - közölte Szijjártó Péter szóvivő.

Gyenge Zsolt terézvárosi fideszes önkormányzati képviselő közleményt juttatott el az Indexhez, amelyben tisztázni kívánja magát a Blikk által feldobott ügyben. A képviselő azt állítja, hogy az újság nem hozta le róla azt a fényképet, amelyben szovjet egyenruhában pózol, miközben a náci viseletben megörökített fotóját közölte a bulvárlap.

A politikust egy magánlakásban fényképezték le tavaly. A Fidesz eredetileg csak figyelmeztette volna az önkormányzati képviselőt, péntek délután viszont már erősen módosult az ellenzéki párt álláspontja: "a Fidesz elnöksége a szükséges intézkedéseket megtette az egyik országos bulvárlapban SS-egyenruhában látható Fidesz-tag azonnali kizárása érdekében. Egy demokratikus párt tagja - még ha viccelődésnek gondolta is - ilyen dologgal nem viccelhet" - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Nem tagadja a fotó létezését

Gyenge Zsolt az Indexszel közölte: "a Blikk mai számában - fotóval illusztrálva - hosszú cikk foglalkozik azzal, hogy SS-egyenruhát vettem fel és erről fénykép készült. Nem tagadom, hogy így történt.

De újból megerősítem, hogy szeretem a történelmet, különösen a második világháború eseményeiről olvasok sokat, figyelem az ezzel kapcsolatos híreket, gyűjtök ilyen relikviákat.

Az inkriminált egyenruha egy volt barátomé, amikor nála jártam, akkor húztam fel. Így készült rólam a fénykép, amelyet csak magamnak akartam megőrizni és természetesen nem a nyilvánosságnak szántam. A volt barátommal azonban jogi konfliktusba - amelyet itt nem kívánok részletezni - kerültem, s gyaníthatóan tőle jutott el a fotó a sajtóhoz.


Gyenge Zsolt balról az SS, jobbról Vörös Hadsereg egyenruhájában

Van vörös hadsereges fotója is

A probléma csupán az, hogy a Blikk nem volt korrekt és nem volt hajlandó közölni azt a nekik megküldött fotómat, amelyen a Vörös Hadsereg egyenruháját viselem - egyébként a birtokomban van még több olyan fénykép is, amelyeken más országok mundérjait viselem -, és ami azt bizonyíthatta volna, hogy ideológiától függetlenül kedvelem - de csak mint érdeklődő és gyűjtő - ezeket a tárgyakat.

Végül szeretném leszögezni, gyűlölöm az erőszak minden megnyilvánulását, így sem a nácizmus, sem a kommunizmus, sem más diktatúrák ideológiájával és politikájával nem azonosulok, nem értek egyet, sőt, ezeket az ordas eszméket megvetem és a történelem szemétdombjára valónak tartom.

Tiltott önkényuralmi jelkép

De mint ahogy a színészeket sem lehet elmarasztalni azért, mert mások - olykor gazemberek - bőrébe bújnak, nem tartom korrektnek, hogy engem ítélnek el egy olyan, kizárólag magánhasználatra készült fénykép miatt, amely nem bizonyít mást, mint, hogy szeretem a történelmi tárgyakat."

Gyenge Zsolt telefonhívásunkra azt is elmondta, hogy aki nyilvánosságra hoz egy olyan fotót, mint amilyen az SS-egyenruhás kép, az bűncselekményt követ el, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt. Gyenge azt is elmondta, hogy bosszúból tették róla közzé a képet, mert korábbi barátjának nem intézte el, hogy külsős bizottsági tagságot kapjon a terézvárosi képviselőtestület mellett.

A terézvárosi önkormányzati képviselő nem az első, akit Magyarországon vagy külföldön nácizással gyanúsítottak meg. Rommel Afrikakorpsának egyenruháját egy jelmezbálon Harry angol királyi herceg is viselte, Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő a Terror Háza előtt viccelődött korábban. Minderről és a többi esetről az Index külön cikkében olvashatnak.