Valér
4 °C
8 °C

Évente 100 gyerek tűnik el örökre

2008.05.25. 09:56
Tízezernél is több gyerek eltűnését jelentették be tavaly a rendőrségen, és közülük száznak azóta sem akadtak a nyomára. A szomorú statisztikán szeretne javítani az az egységes, uniós segélyhívó telefonszám, amelyet Európában elsőként nálunk vezetnek be. Május 25-e az eltűnt gyerekek világnapja.

Senki sem tudja, pontosan hány gyerek tűnik el egy évben az Európai Unióban, mert nincs egységes adatbázis. Magyarországon is csak azokról az esetekről vannak adatok, amikor az elveszett gyerekekre körözést ad ki a rendőrség.

Csak 2007-ben több mint 10 ezer gyerek eltűnését jelentették be. Van, aki csak egy fél napra kószál el, mások rossz jegyet kapnak, elszöknek és néhány hét után hazamennek. És az sem ritka, hogy az egyik elvált szülő a másik tudta nélkül viszi magával a gyereket akár külföldre is. A gyerekek túlnyomó többsége előkerül, de tavaly is legalább 100-an tűntek el nyomtalanul. Őket azóta is hiába várják otthon, mondta Javorniczkyné Flaskay Éva, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezetője.

Az eltűnt gyerekek keresésében nagyon sokat számít az idő. Ezen segíthet az az egységes, uniós segélyhívószám, amely Magyarországon június 1-jétől működik. A 116 000-as számon jelentkezhetnek maguk a gyerekek és az őket kereső hozzátartozóik is, akiknek szakemberek nyújtanak segítséget és konzultációs lehetőséget.

Ezzel egy időben indul a 116 111-es telefonszám is, amelyet a gyerekek és fiatalok hívhatnak, ha az iskolában vagy otthon olyan problémájuk van, amit mással nem tudnak, vagy nem mernek megbeszélni. A két hívószám bevezetésében Magyarország éllovas, hiszen az eltűnt gyerekek vonalát Európában elsőként, a másikat pedig másodikként nálunk indítják el.