Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Közlekedési balesetben hal meg a legtöbb gyerek

2001.02.06. 14:23
Svédország és Nagy-Britannia a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, már ami a gyerekeket illeti - derül ki egy, az UNICEF által készített felmérésből. Ezzel szemben az Egyesült Államok és Portugália a táblázat alján foglal helyet. A fejlett országokban évente 20 ezer gyerek hal meg közlekedési balesetben, tűzeset, fizikai bántalmazások vagy fulladás következtében. Hazánkban is a közúti balesetek jelentik a legnagyobb veszélyt a gyermekekre.
A vizsgálatokból kiderül, hogy a közlekedési balesetek jelentik a legnagyobb veszélyt a 15 év alatti korosztályra világszerte. Annak ellenére, hogy az afrikai országok Földünk legfejletlenebb régiói közé tartoznak, mégis ötször annyi gyerek hal meg közlekedési balesetben a fekete kontinensen, mint az uniós országokban.

Ami hazánkat illeti, az UNICEF-lista középmezőnyében vagyunk. Évente 40-50 15 év alatti leli halálát az országúton, vagy hal bele sérüléseibe a kórházban. 1999-ben ötven 14 év alatti és ötvenhárom 15 és 18 év közötti fiatal halt meg balesetben. Ha összehasonlítjuk ezt például a vízbe fulladt gyerekek halálozásával (1999-ben huszonegy 14 év alatti, és tizenkettő 15 és 18 év közötti), akkor látjuk, hogy az Országos Baleset Megelőzési Bizottság kutatásai fedik a nemzetközi vizsgálatok eredményeit. Vagyis Magyarországon is a közlekedési balesetek okozzák a legtöbb gyermekhalált.

A szegény, csonka családok gyermekei veszélyeztetettebbek
Az UNICEF által készített riport arra is fényt derít, hogy sokkal nagyobb a halálozás rizikófaktora, ha

- a gyerek csak az egyik szülőjével él
- az anya nagyon fiatal
- az anya iskolázatlan
- a család szegény
- nagycsaládban, sok testvérrel együtt nevelkedik
- a szülők alkohol- vagy drogfüggők.

A fiúkra nagyobb veszély leselkedik

Az UNICEF szerint nincs pontos adat arra, hogy melyik korosztály a legveszélyeztetettebb. Annyi bizonyos, hogy a halálozási arány jóval nagyobb a fiúknál, (70%), mint a lányoknál. Nagy veszélynek vannak viszont az idősebb fiúk kitéve, ennek talán vakmerőségük az oka.

Sok gyerek túléli a baleseteket, mégis egy életre nyomot hagynak bennük a történtek: testi vagy lelki rokkantságot, traumát okoznak. Roger Vincent, a Királyi Egyesület a Baleset Megelőzésért elnevezésű társaság nevében azt a problémát is feltárja, amely a szülőket érinti, akik elveszítik gyerekeiket. ,, Bárki, akinek a gyerekét megölték, vagy balesetben halt meg, úgy él tovább, mintha közvetlenül neki okoztak volna fizikai fájdalmat"- modja Vincent.

A szakember szerint a balesetmegelőzésre a felnőtt és a gyerek lakosság tanítása a megoldás. Kisgyerekkorban kell elkezdeni, hiszen a gyerekeknek még nincs veszély-, illetve félelemérzetük.



  • Vennék
  • Hírek