Alfréd
-2 °C
2 °C

A magyar gyerek optimista, de nem bízik a kormányban

2001.06.20. 14:17
A magyar gyerekek némileg optimistábbak, mint nyugat-európai társaik, ám a kelet-európai átlagnál borúsabban látják a jövőt - derül ki egy Unicef által támogatott, frissen közzétett felmérésből. A honi lurkók több mint fele úgy gondolja, jobban fog élni, mint szülei, ám az ország jövőjéről csupán 43 százalékuk nyilatkozik ilyen kedvezően. A megkérdezett gyerekek leginkább szüleikben, és legkevésbé a kormányban bíznak.
A magyar gyerekek 81 százaléka legtöbbször boldognak érzi magát, míg kelet- európai társaiknak csupán 61 százaléka, a nyugat-európaiaknak pedig 79 százaléka nyilatkozott így - derül ki egy, az Unicef megbízásából készült felmérésből. A német székhelyű GfK 15 ezer 9 és 17 év közötti gyermeket, köztük magyarokat kérdezett meg "életérzéseikről" Európa illetve Közép-Ázsia országaiban.

Túl kedvezőek a családon belüli erőszakra vonatkozó számok

A felmérés alapján a magyar családok mintegy felében tapasztalható erőszak és agresszivitás, ám a gyerekeknek csupán 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kiabálás verekedéssel is párosul. Ez az adat némileg szépíti a valóságot, ugyanis a gyermekvédő szervezetek tapasztalatai szerint a családon belüli erőszak ennél jóval szokásosabb (legalább 15 százalékot érint) hazánkban. A kedvező válaszokat az eredményezhette, hogy bár a szülők nem voltak jelen a felmérésénél, a kérdéseket otthon tették fel a gyerekeknek - vélekedett Kecskeméti Edit, az Unicef Magyar Nemzeti Bizottságának igazgatója.

Többet lennének a szüleikkel

A gyerekek majdnem fele semmit nem változtatna családjában, akik mégis, azok közül legtöbben azt szeretnék, ha a szüleik több időt töltenének otthon (14%). Sokan a veszekedéseket felejtenék el (13%), szeretnék, ha kevésbé lennének szigorúak szüleik (7%). Az édesanyjukkal a gyerekek több mint 75 százalékának, az édesapjukkal pedig 58 százalékuknak van nagyon jó kapcsolata.

A megkérdezettek közel tizedének azonban egyáltalán nincs kapcsolata az édesapjával, egy százalékuknak pedig az édesanyjával. Arra a kérdésre, hogy mi áll a jó kapcsolat hátterében, a gyerekek sorrendben a szeretetet, a figyelmet, a gondoskodást és a jó bánásmódot jelölték meg.

A gyermekek leginkább az édesanyjukban (98%) bíznak, míg édesapjukat és a tanárokat ugyannyi gyerek (87%) választotta, de hasonló bizalom övezi az orvosokat (82%) is. A megkérdezett gyerekek alig egy ötöde bízik a kormányban, a hadsereget és a rendőrséget egyaránt felük jelölte meg bizalma tárgyaként.

Dicsérettel és szidással "honorálnak" a szülők

A jó viselkedést a magyar szülők legtöbbje dicsérettel honorálja, minden negyedik családban jutalommal és ajándékkal is ösztönöznek. Akad azonban néhány család is, ahol semmilyen módon nem reagálnak arra, ha jó a gyerek. A csínytevést a szülők háromnegyede szidással bünteti, a családok 16 százalékában alkalmazzák a szobafogságot, 14 százalékában a tv-től tiltják el a gyerekeket, míg a verés csupán 3 százalékuknál fordul elő.

Arra a kérdésre, hogy leginkább mi okoz örömet, a 9-13 évesek a jó iskolai szereplést, míg a 14-17 évesek a barátokkal való együttlétet jelölték meg. Leginkább nyugtalanító dolgok között a gyerekek fele a rossz iskolai szereplést, minden ötödik a családi problémákat, az otthoni verekedést és veszekedést, 13 százalékuk pedig az anyagi nehézségeket említi.

A magyar gyerekek optimistábbak

A magyar gyerekek optimistábbak mint nyugat-európai társaik, de némileg borúsabban látják a jövőt, mint más kelet-európai országok csemetéi. Míg nálunk a megkérdezettek 57 százaléka úgy véli, jobban fog élni, mint a szülei, a nyugat-európai gyerekeknek csupán fele gondolkodik így. A kelet-európai gyerekek 64 százaléka véli úgy, a jövőben jobb életkörülményekre számíthat. Arra a kérdésre, hogy a maihoz képest milyen lesz az élet az országban, a gyerekek fele válaszolt úgy, hogy jobb, negyede változatlannak gondolta, míg közel ötöde rosszabbnak látja a lehetőségeket.

A pesszimisták elsősorban a romló gazdasági helyzetet, a munkanélküliséget, a bűnözés és erőszak elterjedését, a fokozódó környezetszennyezést és a kábítószereket tartják a romló helyzet okainak. A magyar gyerekek több mint kétharmada felnőttként is a saját hazájában kíván élni, 16 százalékuk azonban máshol képzeli el életét. Azonban 15 százalékuk nem tudta a választ a kérdésre.