Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Nem csalt a Gyermekrák Alapítvány

2001.03.29. 13:58
Bűncselekmény hiányában megtagadta a Fővárosi Főügyészség a nyomozást a Gyermekrák Alapítvány ügyében. A szervezetet az Eurocaritas Kht. vezetője jelentette fel január végén, mivel szerinte szándékosan vezették félre az adózókat, amikor 1999-ben és 2000-ben kampányt indítottak a személyi jövedelemadó 1 százalékáért.
Megtagadta a nyomozást a Fővárosi Főügyészség (FF) a Gyermekrák Alapítvány ügyében, a feljelentésben foglaltak ugyanis nem minősülnek bűncselekménynek - tájékoztatta Borbély Zoltán, az FF szóvivője az MTI-t csütörtökön. Az ügy közvetlen előzménye, hogy Kozenkay Jenő, az Eurocaritas Kht. ügyvezetője január végén büntető feljelentést tett a legfőbb ügyésznél csalás miatt ismeretlen tettesek ellen, akik a Gyermekrák Alapítvány nevében 1999-ben és 2000-ben kampányt indítottak a személyi jövedelemadó egy százalékáért.

A Gyermekrák Alapítványt 1998-ban nyilvánították kiemelkedően közhasznú szervezetté, és a vonatkozó jogszabály értelmében a magánalapítványok csupán három év várakozási idő után jogosultak az szja 1 százalékának gyűjtésére, míg a közalapítványoknak erre egy évet kell várniuk.

Kozenkay: félrevezették az adózókat

Az Eurocaritas Társadalmilag Elesetteket Támogató és Regionális Légi Kutató-mentő Kiemelten Közhasznú Társaság ügyvezetője szerint a Gyermekrák Alapítvány azzal, hogy jogtalanul nem tartotta be a gyűjtéssel a hároméves várakozási időt, megsértette mindazon szervezetek érdekeit, amelyek még várakoznak az szja-felajánlások fogadására, illetve jogosultak arra. Ezen kívül félrevezettek több tízezer adózót, akik ugyanezt a pénzt más arra érdemes, azt jogszerűen felhasználó szervezetnek is felajánlhatták volna. Az Eurocaritas álláspontja szerint a Gyermekrák Alapítvány a nem jogszerűen felvett összeggel jogtalanul gazdálkodott.

Nem rendelhetnek el nyomozást

Az ügyészség álláspontja szerint a nyomozás elrendelésére nincs lehetőség , mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem merült fel a csalást alátámasztó tény. Az ügyészség szóvivője kifejtette: a csalás megállapításához ok-okozati összefüggésben kell állnia a megtévesztő magatartásnak a pénz kiutalásával, ezen felül kárnak is kell keletkeznie. Ám az 1998. évi adófelajánlások összegét az APEH nem a Gyermekrák Alapítvány megtévesztő magatartása miatt, hanem ügyintézői hiba folytán utalta ki.

Nem okoztak kárt

A Fővárosi Főügyészség határozata szerint nem érte kár azokat, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Gyermekrák Alapítványnak ajánlották fel, mert ez nem befolyásolja adókötelezettségük mértékét. A csalás elbírálásakor nem értékelhető kárként, hogy az adózók esetleg más kedvezményezettnek ajánlották volna fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát. A határozat ellen a Legfőbb Ügyészségen lehet panaszt tenni.  • Vennék
  • Bankszámla