Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Mégsem fizetnek a kismamáknak

2003.04.05. 12:47
Nem fizetnek visszamenőlegesen gyest a pereskedő kismamáknak a Területi Államháztartási Hivatalok - értesült a Népszabadság. Okfejtésük szerint a 6700 forintos jövedelempótló támogatás nem illeti meg azokat, akik az 1996-os törvénymódosításkor az új gyest választották - derül ki a TÁH felülvizsgálati kérelméből. Az érvelést feltehetően nemcsak a folyó perekben használnák.
Mint arról az Index beszámolt, több mint fél millió forintot ítélt meg elmaradt jövedelempótlékként három kismamának a Somogy Megyei Bíróság. Ezt követően az alperes területi államháztartási hivatal (TÁH) benyújtotta felülvizsgálati kérelmet. Ha minden érintett kismamának ki kellene fizetni a gyes mellett járó jövedelempótlékot, az akár százmilliárd forinttal is terhelhetné a költségvetést.

A három asszonynak több évre visszamenőleg havi 6700 forint jövedelempótló támogatás megfizetését ítélte meg a bíróság, mondván, ez járt volna nekik korábban is a gyes mellé, de nem kapták meg. Ahogyan senki sem, aki akkor az új, magasabb összegű gyest választotta.

A Legfelsőbb Bírósághoz fordultak felülvizsgálati kérelemmel. A kormányszóvivő korábban közölte: a kabinet a bíróság döntésének ismeretében alakítja ki álláspontját.

A hivatal szerint jogszabálysértő az ítélet

- A Somogy Megyei Bíróságnál kellett benyújtania a Területi Államháztartási Hivatalnak a Legfelsőbb Bíróságnak szánt felülvizsgálati kérelmet, amely már megérkezett. A Területi Államháztartási Hivatal szerint a jogerős ítélet jogszabálysértő - mondta a Népszabadságnak dr. Halász Etelka, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője.

- A felülvizsgálati kérelemben a TÁH kifejti, hogy az 1996-os, új gyesről szóló jogszabály lehetővé tette a választást azoknak a kismamáknak, akik már a törvény hatálybalépése előtt gyermekgondozási segélyen voltak. Eldönthették, hogy továbbra is a régi szabályok szerint kérik-e a gyest, avagy már az új számítású segélyt választják. A felülvizsgálati kérelem szerint a jogszabályalkotók a szerzett jogok védelme érdekében nem látták célszerűnek azonnal hatályon kívül helyezni az addigi szabályozást. (Azt 2002. március 7-én helyezték hatályon kívül.) A hivatal szerint azokat a kismamákat - így a perben érintetteket - nem illeti meg a 6700 forintos jövedelempótlék, akik az 1996-os törvény szerint igényelték a gyest - tájékoztatatta a Népszabadságot dr. Halász Etelka.