Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hatéves korig járhat a gyes

2004.01.09. 09:45
Megnövelt idejű gyessel, negatív adóval, differenciált támogatási rendszerrel ösztönözné a gyermekvállalási kedvet a kormány. A Népesedési Kormánybizottság tervei szerint adókedvezmény járna a kismamákat foglalkoztató cégeknek. Az anyákat adminisztratív intézkedésekkel is védenék.
Pénzügyi eszközökkel ösztönözné a gyermekvállalási kedvet a kormány - írja a Népszabadság. A kormányfő vezetésével működő Népesedési Kormánybizottság koncepciója szerint elképzelhető, hogy a jövőben a gyermek hat éves koráig, akár munka mellett is igénybe vehető lenne a gyermekgondozási segély.

Gyerek és munka

A gyermekvállalási kedv növelésében a bizottság szerint a legfontosabb a "gyerek vagy munka" eddigi elvének a "gyerek és munka" elvére történő cseréje - vélekedett a Népszabadságban Szekere Imre államtitkár, a Népesedési Kormánybizottság titkára. Szekeres szerint ennek érdekében több jövedelempótló támogatás is elképzelhető.

A legkézzelfoghatóbb elképzelés szerint az eddiginél hosszabb ideig, a gyerek hatéves koráig lehetne igénybe venni - akár munka mellett is - a gyest. A kormány fontolóra veszi a negatív adózás gondolatát is. Ez annyit tesz, hogy azok a szülők, akik csekély jövedelmükből kifolyólag nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt, az összeget kézhez kaphassák.

Differenciált támogatások

A kormány fontolóra venné a gyermekek után járó támogatások differenciált szétosztását is. Az elképzelések szerint azonos jövedelmi helyzetű szülők közül a több gyermeket nevelő kapna nagyobb támogatást. Nagyobb támogatás illetné meg az alacsonyabb jövedelműeket is.

Foglalkoztatási támogatásokat terveznek

A kormány a gyermeket vállalók későbbi elhelyezkedését, az anyák foglalkoztatását is támogatná. A felvázolt támogatási konstrukció szerint arányosan csökkenhetnének a kismamákat legalább részmunkaidőben foglalkoztató cégek adóterheit. Adókedvezményeket biztosítanának az anyasági távollétről teljes munkaidőbe visszatérőket foglalkoztató cégeknek is. Az elképzelések szerint az anyákat plusz védelem is megilletné: a szülési szabadságról visszatérőket 90 napig nem lehetne elbocsátani - írja a Népszabadság.