Emma
9 °C
26 °C

Gyurcsány: a korrupcióba belebukhat a demokrácia

2005.02.05. 12:06
A korrupcióba belebukhat az egész magyar demokrácia - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napkeltében, hozzátéve, hogy a törvények kijátszásának véget kell vetni. Mint mondta, van egy pár nagy hazugsága a rendszerváltás utáni Magyarországnak, ezek közül az egyik legnagyobb hazugságot abban látja, hogy mindenki tudja, "kicsiben és nagyban folyamatosan zajlik a jogszabályok megkerülése pénzügyekben".

A kormányfő szerint "körüllengi a politikát az elmúlt 15 évben folyamatosan az a gyanú, hogy a politika és a gazdaság között van egy olyan szürke zóna, amely szürke zónában vagy a törvények tudatos kijátszása, vagy megkerülése zajlik politikai célok finanszírozása érdekében". Feladatként jelölte meg e hazugságok egy részének "felmondását", erről szól részben az adóreform is - fűzte hozzá.

"Mint a huzat"

A miniszterelnök közölte, kezdeményezéseket kell tenni a politika és a gazdaság világának jobb elválasztásáért, azt átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni. Arra a kérdésre, hogyha a környezetében visszaélésről értesül, az elkövetőt "nyakon csípi-e", Gyurcsány Ferenc azt mondta, "mint a huzat". Kijelentette: nem gondolja, hogy ebben az ügyben szabad bármiféle engedményt tenni. "Minket azért fizetnek, hogy tisztességesen gazdálkodjunk a köz javaival, abba nem fér bele, hogy kacsintunk, hogy asztal alatt játszunk, hogy visszakérünk és visszacsorgatunk" - tette hozzá.

A pártoknak és minden hatalmon lévő pártnak az egyik legnagyobb kockázata, hogy valakik tisztességtelenül játszanak a háttérben, olyan egyéni játszmákat folytatnak, amelynek a következményei aztán a közösségre hullanak vissza - mondta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: "Nem akarok tisztességtelen emberek miatt elbukni (...), nem szeretném azt megélni, hogy csak azért, mert valaki nem tudja, hogy mit lehet egy országban és mit nem, hogy mi a tisztességes és mi nem, ennek a következményeit és a számláját együtt fizessük meg".

"Fogja be a száját"

"A Kádár-rendszert nem szabad megpróbálni újraéleszteni" - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP nőtagozatának ülésén szombaton Budapesten. A Kádár-rendszernek rendszerváltáskor volt jó néhány eleme, amelyet meg kellett őrizni, 15 évvel a rendszerváltás után azonban nem szabad újraéleszteni - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő szerint vita van az országban arról, hogy rendben mennek-e a dolgok, hogy az állam sokat költ-e a közösből. Mint mondta, a közösből a nyugdíjemelést, a köztisztviselői béremelést, az autópályák építését finanszírozták. "Melyiket vegyük el Orbán úr? Tessék javaslatot tenni, legyen világos beszéd, ha el akar venni, álljon oda Magyarország elé és mondja azt, hogy vissza akar venni 3500 milliárd forintot" - tette fel a kérdést a Fidesz elnökének címezve. Hozzátette: a másik út az adóemelés lehet, harmadik pedig az, hogy "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél".

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök kijelentésére reagálva azt mondta, úgy látják, Gyurcsány Ferenc elveszítette a fejét, s arra kérik, hogy "viselkedjen miniszterelnökhöz méltóan és ne csak veszekedjen és perlekedjen, hanem az ellenzék ócsárlása helyett inkább az ország ügyeire fordítson időt".

Hiller a nők segítségét kéri

Az MSZP nőtagozatának segítségét és együttműködést kérte a választási felkészülésben Hiller István, az MSZP elnöke a tagozat szombati ülésén. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a közvélemény-kutatások szerint több női képviselőre lenne szükség.

Gurmai Zita, a nőtagozat elnöke, európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy amíg az Európai Bizottság úgy tekint a szociálpolitikára, mint "az európai társadalmak működését nehezítő körülményre", és hasonlóképpen a környezetvédelmi politikára, ami akadályozza az ipar működését, addig "félmegoldásokat ajánl" a mostani Barroso-bizottság.