Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Gyurcsány: változás nélkül nincs versenyképesség

2005.02.21. 06:40
Gyurcsány Ferenc Magyarország szempontjából rossznak tartja az Orbán Viktor által képviselt politikát, mert szerinte a Fidesz elnöke változások nélkül akar biztonságot elérni, pedig azok nélkül nem lehet erősebbé, versenyképesebbé tenni az országot. Orbán Viktor elzárná azokat a csatornákat, ahol elfolyik a pénz. A miniszterelnök és a Fidesz elnöke erről a Magyar Televízióban beszélt vasárnap késő este.
"A biztonságot, a kiszámíthatóságot éppen a változásokkal kell elérni" - hangsúlyozta a kormányfő A szólás szabadsága című műsorban.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány helyett az embereket kell a középpontba állítani, nekik kell megvívniuk a küzdelmeket, mert az ország lemarad a versenyben, ha az emberek mindig a kormány védelmére építenek.

Parlamenti évadnyitó beszédéről a kormányfő azt mondta, hogy az a jövőről szól, Orbán Viktoré pedig "egy konzerválni akart múltról, ahova nincsen út". Ugyanakkor megjegyezte, hogy saját beszédének felolvasása "meglehetősen szárazra, szürkére sikerült", míg Orbán Viktor előadásmódja "rendkívül impulzív volt, igazi showműsort láthattunk".

Nem lesz előrehozott

A miniszterelnök kérdésre válaszolva közölte: "semmi nyomát és jelét" nem látja az előre hozott választások lehetőségének, mert, mint mondta, a kormánykoalíció stabil.

Gyurcsány Ferenc szerint "egy önbizalmában, politikájában, jövőre vonatkozó várakozásaiban megerősödött parlamenti többség van", amely a következő több mint egy évben azt fogja az embereknek bizonyítani, hogy olyan program mentén halad, ami érdemes a támogatásra.

Az előre hozott választásokra vonatkozó utalásokat a "politikai elbizonytalanítás" eszközének tartja, amit "el lehet nézni az ellenzéknek".

Szép lassan

A gazdaság helyzetével kapcsolatos kérdésre Gyurcsány Ferenc közölte: úgy látja, az ellenzék azt követeli a kormánytól, hogy csökkentsék az adókat, és ezzel egyidejűleg növeljék a kiadásokat. "Aki ezt mondja, az egy (...) buta és felelőtlen politikát akar csinálni, vagy csináltatni a kormánnyal" - mondta, hozzátéve: nincs szándékában az adókat növelni és megnyirbálni a szociális kiadásokat, "hanem szépen lassan menni az egyensúlyi pálya felé".

A szaúdi futballistákra tett kijelentésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megismételte, hogy hiba volt. Úgy vélte, amit a félreérthető kijelentés nyomán tenni kellett a diplomácia szabályai szerint, azt megtette, "de több talán nem szükséges".

Szili óvatosságból marad

A Szili Katalin házelnök szaúd-arábiai útjának lemondását érintő kérdésre a miniszterelnök azt mondta: "nincs okom feltételezni, hogy nem az történik, amit mond, de nem lehet kizárni azt sem, hogy esetleg pusztán óvatosságból nagyobb távolságot tart".

A Parlament sajtófőnöke korábban azt közölte: a szaúd-arábiai látogatás későbbi időpontra halasztásának az az oka, hogy kormánypárti frakcióból - a parlament működőképessége érdekében - arra kérték a képviselőiket, egyelőre ne vegyenek részt külföldi látogatásokon.

Arra a kérdésre, hogy riválisának tartja-e Orbán Viktort, a kormányfő azt mondta: "rivális Orbán Viktor, nem elsősorban személyében, bár (...) személyében is az lesz majd a választásokkor, sokkal inkább politikájában."

Orbán elzárná a csatornákat

Orbán Viktor szerint a műfaji különbözőség miatt nem lehet összehasonlítani országértékelő beszédét, és a miniszterelnök parlamenti évadnyitóját.

A pártelnök szerint sokkal bizonytalanabb lett Magyarországon a közélet mint korábban, ezért a polgári erőknek készen kell állni a kormányzásra. Mint mondta, korábban biztosan lehetett tudni, hogy nagy valószínűséggel mindenki kitölti azt a négy évet, amelyre az emberek bizalmat szavaztak neki, most azonban "semmit nem lehet biztosra venni".

A pártelnök arra a kérdésre, hogy ha március elsejétől visszaszereznék a kormányzást, mit tenne az első héten, azt válaszolta: először is elzárná azokat a csatornákat, ahol elfolyik a pénz. Szerinte vissza kellene állítani a magyar gazdaság erejébe vetett hitet, a magyarok, a külföldi befektetők, és Európa felé is. Közölte, hogy emellett visszaadnák az áfát a vállalkozóknak és kifizetnék a gazdáknak járó támogatást, valamint végrehajtanák a nemzeti petíció öt pontját.

Arra kérdésre, nem érezte-e hogy Gyurcsány Ferencben riválisára akadt, nemmel felelt. A saját parlamenti szerepvállalását firtató kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "szócséplésben" nem szívesen vesz részt, de ha lesz olyan pillanat, amikor azt érzi, hogy felszólalásával meggyőzheti a kormánypártok képviselőit, akkor nem hezitál majd ezt megtenni.