Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gyurcsány köztársaságot akar, nem színházat

2005.03.22. 08:15
A kormányfő szerint lényegében egyetért Dávid Ibolyával abban, hogy elmérgesedett a viszony a két nagy párt között, ugyanakkor szerinte nem a parlament feloszlatása, a bizonytalanság fokozása a megoldás. Gyurcsány Ferenc szerint, "aki úgy csinál politikát, hogy naponta ránéz a közvélemény-kutatási adatokra, az nem az ország, hanem önmaga javát akarja".

A miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott kedd reggeli interjújában Dávid Ibolyának a parlament feloszlatására tett javaslatáról elmondta, ahhoz, hogy a két nagy politikai erő együtt tudjon működni, nem új választásokra, hanem az "együttműködés kultúrájának" elsajátítására van szükség.

"Nem kitüntetett pillanat az együttműködés"

Gyurcsány Ferenc közölte, "lényege szerint" egyetért azzal, hogy a két nagy politikai erő között elmérgesedett a viszony, de a Dávid Ibolya által javasolt megoldással már nem azonosul.

"Nem szerencsés, hogyha az országot irányító pártok, politikusok között a megértésnek, a konzultációnak, a partneri viszonynak" a szintje ilyen alacsony, de a megoldás nem az, hogy új választásokat kell kiírni, és tovább fokozni a bizonytalanságot - mondta. Ehelyett meg kell tanulni megérteni azt, hogy a politikai riválisoknak is lehet igazuk - tette hozzá.

Elmondta, véleménye szerint a politikusoknak egymással szemben is több tiszteletet kell tanúsítaniuk. "Meg kell adni egymásnak és egymás véleményének a tiszteletet", mert mint mondta, "nem kitüntetett pillanat az együttműködés". "Hazaárulónak nevezni valakit, olyannak, aki kifejezetten a politikájával a nemzet vesztét akarja, ez újra és újra felbukkan, én azt mondom, hogy ez nincsen rendben. Meg kell adni egymásnak és egymás véleményének a tiszteletet!" - tette hozzá Gyurcsány.

Színház vs köztársaság

Arra az újságírói felvetésre, hogy Gyurcsány korábban többször is mondta, hogy amit gondol, azt kimondja, a kormányfő úgy reagált, hogy "ez nyilván személyiség- meg taktikafüggő". Mint mondta, "korábban azt mondták, hogy szerepeket játszunk. Én azt gondolom, hogy többre megy az ország akkor, hogyha mindenki elmondja és elmondhatja azt, amire gondol, és a kimondott vélemények és szavak alapján majd meg fogunk állapodni".

Gyurcsány szerint nem jó az, hogyha a szabad véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet, csak a politikusokat nem. "A politikusokat gyorsan rá lehet venni, hogy azt kezdjék el mondani, amit tőlük elvárnak. De hát akkor ez hazugság lenne, akkor ez nem egy szabad, nyugodt, demokratikus Magyarországot hozna létre, hanem valami olyan színházat, amely szerintem nem felel meg a köztársaság követelményeinek".

"Jó irányba megy az ország"

A Magyar Rádió riportere felidézte a Gallup legutóbbi közvélemény-kutatását, amely szerint az emberek 47 százaléka elégedetlen Gyurcsány munkájával, és csak minden harmadik ember ítéli meg pozitívan a munkáját. A kormányfő erre azt mondta: "az a politikus, aki azt mondja, hogy őt nem érdeklik a közvélemény-kutatások az vagy rossz politikus, vagy nem mond igazat, ugyanakkor nem szabad egy ponton túl komolyan venni ezeket a dolgokat".

Mint mondta, aki úgy csinál politikát, hogy naponta ránéz a közvélemény-kutatási adatokra, az nem az ország, hanem önmaga javát akarja. Én azt gondolom, hogy jó irányba megy az ország. Azt gondolom, hogy alapvetően helyes az a politika, amit folytatunk. Én ezt a politikát szeretném folytatni."

Arra a kérdésre, hogy nem elhibázott-e ez a politika annak tükrében, hogy egy év múlva választások lesznek, Gyurcsány úgy reagált, "nem lehet állandóan a választásokra gondolni, aki állandóan a választásokra gondol, az önmagára gondol. Én az országra gondolok, arra, hogy mi a jó az országnak".