Százmilliót keresett tavaly Gyurcsány

2005.03.30. 11:00
Az előző évinél csaknem húszmillió forinttal nagyobb jövedelmet, 100,5 millió forintot szerzett 2004-ben Gyurcsány Ferenc. A 3,8 milliárdos magánvagyonnal rendelkező miniszterelnök tavalyi jövedelme az Altus Rt.-ből felvett osztalékjövedelemből és osztalékelőlegből áll össze. Ingatlana továbbra sincs; édesanyja pápai lakása van csak a nevén. A kormányfő vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy minden hónapban felajánlja miniszterelnöki fizetését valamilyen jótékonysági célra.

Több mint százmillió forint jövedelmet könyvelhetett el Gyurcsány Ferenc 2004-ben, derült ki a miniszterelnök vagyonnyilatkozatából, amelyet a Blikk közölt szerdán. 2003-ban még 81,4 millió forint jövedelme volt a száz leggazdagabb magyar listáján a hetvenedik helyet elfoglaló kormányfőnek.

A 3,8 milliárdos magánvagyonnal rendelkező Gyurcsány 2004-ben szerzett, 100,5 milliós jövedelme a Blikk információi szerint több tételből áll. A százszázalékos tulajdonában álló Altus Rt.-től hatvanmillió forint osztalékjövedelmet kapott, és huszonötmillió forint osztalékelőleget vett fel ugyanonnan. A miniszteri, illetve a miniszterelnöki juttatás további tizenötmillió forintot jelent. Gyurcsány 4,4 százalékos tulajdonosa az Aldo Kft.-nek, 8,3 százalékot birtokol az Ark Kft.-ben.

Nem költözött a miniszterelnöki rezidenciára

A napilap úgy tudja, az osztalékelőlegre azért volt szüksége Gyurcsánynak, mert úgy döntött, nem költözik a miniszterelnöki rezidenciára, hanem saját házrészét teszi biztonságosabbá. A kertben és a házban több millió forint értékű kamerarendszert szereltetett fel ennek érdekében.

A kormányfő az osztalékelőlegből egy 5,8 millió forint értékű Opel Zafira gépkocsit is vásárolt feleségének, Dobrev Klárának.

Gyurcsánynak továbbra sincs értékpapírja, megtakarítása, védett műtárgya és magányszeméllyel szembeni pénzkövetelése. Dobrevvel közös bankszámláján egymillió forintot tárol, ez százezer forinttal több, mint 2003-ban.

Maradt az ötven négyzetméteres lakás Pápán

A miniszterelnök 2004-ben nem szerzett új ingatlant, még mindig egy ötven négyzetméteres pápai lakás van csak a nevén, amelyben édesanyja él. A budapesti lakóház Dobrev Klára nevén van, így azt nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatban.

Gyurcsány minden hónapban más karitatív alapítványnak ajánlja fel miniszterelnöki illetményét, azaz bruttó 1,2 millió, nettó 700 ezer forintot.

Vagyonbevallás április 1-ig

Csütörtökön éjfélig kell leadniuk vagyonnyilatkozataikat azoknak a minisztereknek, akik nem parlamenti képviselők. Szerdáig csak Rácz Jenő egészségügyi miniszter "számolt" el anyagi helyzetével.