Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyurcsány megjelenne a meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt

2005.05.03. 21:19
Gyurcsány Ferenc hajlandó megjelenni a Gyurcsány-Apró család meggazdagodását vizsgálni hivatott parlamenti bizottság előtt. A miniszterelnök az mtv Este című műsorában kijelentette, szerinte egy politikusnak csak a hivatali ideje alatti cselekedeteiért kell a parlament előtt felelnie, magánszemélyként pedig az igazságszolgáltatásnak.

"Természetesen" - válaszolta a miniszterelnök a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy hajlandó lesz-e megjelenni a bizottság előtt. Arra a kérdésre, hogy van-e az ügyben titkolnivalója, azt felelte: "Ugyan kérem szépen! Dehogy van." A miniszterelnök hozzátette, hogy szerinte egy politikusnak csak a hivatali ideje alatti cselekedeteiért kell a parlament előtt felelnie, magánszemélyként pedig az igazságszolgáltatásnak.

Csillebérc ügyében is meghallgatnák
A Fidesz-frakció a miniszterelnök ifjúsági és sportbizottság előtti meghallgatását kezdeményezi a csillebérci gyermektábor elajándékozásáról szóló szerződések bírósági megsemmisítése kapcsán, mert álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ) korábbi alelnökeként hozzájárult a törvénysértő döntéshez - jelentette be Rogán Antal, a párt kampányfőnöke kedden. A Legfelsőbb Bíróság kedden jóváhagyta a felülvizsgálati eljárás során azt a másodfokú ítéletet, miszerint érvénytelenek a tábor elajándékozásáról szóló szerződések.
A miniszterelnöknek nincs személyes felelőssége Csillebérc ügyében, a kormány természetesen a Legfelsőbb Bíróság ítéletét magára nézve kötelezőnek tekinti - mondta Batiz András kormányszóvivő. Gyurcsány az Estének Rogán szavaira reagálva elmondta, nem járultam hozzá a törvénysértő döntéshez, majd hozzátette, ha a parlament bármilyen bizottság a miniszterelnökkel találkozni akar, akkor találkozni fog, mert ez a miniszterelnök dolga.

"Ha egyszer is válaszolt volna..."

Az Országgyűlés kedden lefolytatta "az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását" vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját. A Fidesz által kezdeményezett vizsgáló bizottság célja, hogy tisztázza az "Apró-Gyurcsány érdekkör" privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós és tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

Szijjártó Péter (Fidesz) leszögezte: a bizottság létrehozását nem kezdeményezte volna a nagyobbik ellenzéki párt, ha Gyurcsány Ferenc az elmúlt másfél évben egyszer is válaszolt volna a cégét és az állam kapcsolatát firtató kérdésekre a parlamentben. A képviselő kifogásolta, hogy az Apró-Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság és az Orbán család vagyongyarapodását vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló előterjesztésekben megfogalmazott kérdések "egy kaptafára vannak megfogalmazva", azok csupán a nevekben különböznek.

Szijjártó korábbi nyilatkozata szerint a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

Kettős mércét lát a Fidesz

Ugyanakkor az Apró-Gyurcsány bizottsághoz benyújtott módosító javaslatokkal a szocialista képviselők több kérdést kivennének az előterjesztésből - mondta. "Mi ez ha nem kettős mérce?" - hangsúlyozta. A politikus szerint az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásában valami titkolnivaló van, mert ha nem lenne, akkor a szocialista frakció "ilyen átlátszó módosító indítványokkal nem falazna a miniszterelnöknek".

Göndör István (MSZP) közölte: a két bizottság között az a különbség, hogy az egyik Orbán Viktor minisztelnöksége idejére vonatkozik, míg Gyurcsány Ferenc nem volt kormányfő a vizsgálandó időszakban. Márton Attila (Fidesz) szerint az MSZP-s képviselők taktikája az, hogy csak névben jöjjön létre ez a bizottság, de érdemi munkát ne végezhessen.

Szerdán az ügyrendi bizottság el kerül majd az "Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" elnevezésű vizsgálóbizottság létrehozása.