Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Gyurcsány tanult az őszödi beszédből

2007.05.26. 09:57
A Népszabadság az őszödi beszéd első évfordulóján közölt interjút miniszterelnökkel, melyben Gyurcsány Ferenc kijelentette, a Fidesznek majdnem sikerült politikai poklot csinálnia az országból, ami szerinte irtózatos. Elismerte, hogy az őszödi beszédben néhány jelzőt el kellett volna hagynia, ugyanakkor úgy véli, a kormányt tettei és eredményei hitelesítik.

Az őszödi a legszenvedélyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltás óta, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszabadságnak adott, a szombati lapszámban megjelent interjújában. A kormányfő ugyanakkor a pontosan egy évvel ezelőtti balatonőszödi, zárt MSZP-frakcióülésen elmondott, hónapokkal később nyilvánosságra került és nagy vihart kavaró beszéde kapcsán feltett kérdésre, hogy lehet-e Őszöd után hitelesnek látszani, azt is hangsúlyozta, hogy "A tettek és eredményük hitelesítenek".

Gyurcsány Ferenc a lapnak azt is mondta, igaz az, hogy a beszédét "nyilvánosan és egynémely jelző elhagyásával, kevesebb indulattal kellet volna elmondani". Tanult belőle, tette hozzá. "A mi hitelességünket politikánk sikere fogja meghatározni. Az, hogy helyreáll-e a közbizalom, jobb lesz-e az egészségügy minősége, fenntarthatósága, egyenlőbb lesz-e a hozzáférés" - hangoztatta.

A Fidesz majdnem politikai poklot csinált

A miniszterelnök szerint a kormány egy sor területen fordulatot hajtott végre, nem kevés nehézséggel, de az ország jó irányba fordult. "Az is igaz, hogy a Fidesznek majdnem sikerült politikai poklot csinálni az országból, és ez valóban irtózatos" - áll az interjúban. A miniszterelnök szerint ugyanakkor könnyebben sikerült a kormány egészét meg az ország többségét is rávenni, hogy "induljunk el".

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, "nehéz politika", amit csinálnak, mégsem látni reform elleni tüntetéseket, állampolgári engedetlenségi mozgalmat. Ennek lehetőségét ugyanis a kormányfő egy évvel ezelőtt Balatonőszödön még nem zárta ki. Az érdemi ellenvetés, a sokszor jogos kritika nem a tüntetéseken hangzik el. "Összességében azt tartom fontosnak, hogy együttműködtek az emberek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A ciklus végére működhet az egészségügyi reform

A kormányfő az egészségügyi reform kapcsán beszélt arról, hogy ha június végén megszületik az elvi döntés az egy- vagy több-biztosítós rendszerről, akkor az ehhez szükséges jogszabályalkotás az év végére lezárul, és a rendszer 2009-2010-ben már működhet.

Gyurcsány Ferenc - mint olvasható - nem "az egylogikájú rendszerekben", hanem sokkal inkább a "sok szempont okos, egymást támogató együttélésében" hisz.

Mélyponton az MSZP népszerűsége

A miniszterelnök szerint két választás között csak szimpátiafelmérés van, választás csak 2010-ben lesz, azonban nem kell pánikba esni, mert "egy nehéz politika bizonyos következményeit viszonylag pontosan lehet előre látni". "Két és fél éve vagyok miniszterelnök. Ez a harmadik mélypont. Már többször ült győzelmi tort az ellenfél fölöttünk. Sosem jött be nekik" - fogalmazott az interjúban Gyurcsány Ferenc.

"A sikernek sok barátja van, a nehézségeknek kevés" - válaszolta arra a kérdésre, hogy a közvélemény-kutatások nem törik-e le magabiztosságát, nem válik-e magányossá az eredményektől. "Úgy nem tudunk kormányozni, hogy folyton azt nézegetjük, hogy épp hány százalék van mögöttünk. Menni kell tovább" - vélekedett a kormányfő.

Összeroppant a közbizalom

A miniszterelnök az interjúban a rendőri vezetők menesztéséről szólva a lapnak úgy nyilatkozott: "nem az apparátus roppant össze, hanem a közbizalom".

A kormányfő szólt arról is, hogy a világ legversenyképesebb országaiban mind-mind egyensúlyban van a költségvetés, és nekünk is ezt kell "csinálnunk". Társadalompolitikai értelemben pedig amit folytatunk, az a korábbinál baloldalibb politika.