Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gyurcsány szózatot intézett a néphez

2006.07.27. 18:59
Hatperces szózatot intézett az országhoz csütörtök esti tévébeszédében a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc Budapest látképével a háttérben beszélt, akárcsak a nemrég Magyarországon járt Bush elnök. Gyurcsány Magyarország jövője érdekében megállapodást, vitákban kiérlelt közös döntéseket szorgalmazott. Az ellenzéki pártok kétkedve fogadták Gyurcsány együttműködési szándékát.

"Jó estét Magyarország" - kezdte felvételről sugárzott beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök,a Magyar Televízióban, ezzel mintegy reagálva Orbán Viktor Jó reggelt Magyarország címmel kibocsátott petíciójára. A kormányfő előre be nem tervezett beszédével átírta a köztévé eredeti programját. A kormányfő Budapest látképével a háttérben mondta el beszédét, ami hasonló volt ahhoz a háttérhez, amely előtt Bush-elnök méltatta a magyar forradalmat.

Vita és megegyezés

"Megvitatni és megállapodni egészségügyről, megvitatni és megállapodni Magyarország jövőjéről. Ez a dolgunk. Közösen kell tenni. Vagy közösen, mert így érdemes, vagy sehogy. Én azt mondom, hogy gyerünk, közösen. Gyerünk, teremtsünk egy új világot, a győztesek világát, mert Magyarországnak a legjobbnak kell lenni".

Gyurcsány hangsúlyozta: jobb életet nem az állam, hanem az emberek maguk teremthetnek. "Olyan lesz ez az ország, amilyenné mi tesszük. Ebben az állam tud segíteni, de nem tud bennünket pótolni" - jelentette ki a kormányfő.

"A kormány magán kezdte a spórlást"

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az erős alapok megteremtéséhez egyensúly kell, valamint olyan állam, amely az embereket szolgálva, olcsón és hatékonyan működik. Erről szóltak a kormány intézkedései - fűzte hozzá. "Az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben nehéz, bonyolult döntéseket hoztunk. Tudom, hogy sokan nem örültek ezeknek a döntéseknek. Tudom, hogy ezek a döntések átalakítják a hétköznapokat. De tudom, hogy Magyarországnak ezekre a döntésekre szüksége van" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök rámutatott: a kormány saját magán kezdte az átalakítást, kevesebb minisztériummal, sok helyen kevesebb politikussal, kevesebb autóval, de tovább kell menni. "Azt szeretnénk, hogy ha olyan világ venne bennünket körbe az egészségügytől a felsőoktatásig, amelyben van értelme erőfeszítést tenni, amelyben könnyebb boldogulni, amely bennünket szolgál" - mondta.

Vita vita hátán

Emlékezetett arra, hogy ezekben a napokban bocsátották vitára az egészségügy átalakításáról szóló Zöld könyvet. Mint mondta, közös felelősség változtatni azon, hogy hat évvel kevesebbet élnek a magyarok, mint legtöbb európai honfitársuk, még azoknál is, akik nem költenek többet a saját egészségügyükre. Szembe kell nézni az elmúlt évek egészségügyi féligazságaival - mondta. Kiemelte a jelenlegi helyzet igazságtalanságait, és úgy fogalmazott, hogy a változtatások nem lemondást, hanem erőfeszítést és befektetést jelentenek.

Szólt arról is, hogy a következő napokban útjára bocsátanak egy másik vitát is: "milyen legyen az új Magyarország, mit építsünk abból a nagyon sok pénzből, amelynek végre Magyarország lesz a birtokosa", amelyből átformálhatja a vidék arcát, utakat, iskolákat, kórházakat építhet, korszerűsítheti a vasutat. A miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette először amikor bemutatta a második Nemzeti Fejlesztési Tervet.

MDF: Gyurcsány megijedt saját tetteitől

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint ezért a beszédért teljesen felesleges volt a közszolgálati televízió fő műsoridejét megszakítani, hiszen abban egyetlen új kezdeményezést sem hallhatott az ország.

Megjegyezte: ha a kormány az ország előtt álló kérdésekben ténylegesen az együttműködésre törekszik, minimálisan elvárható gesztus lett volna, hogy a parlament nyári ülésszakának utolsó napján, és nem egy nappal később jelentik be, hogy a hiány mértékét korrigálták. Hock Zoltán álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc "megijedt saját tetteitől, utólag akarja megmagyarázni azt, hogy ilyen törvényeket fogadtatott el a parlamentben".

Fidesz: Gyurcsány továbbra is hazudik

"Gyurcsány Ferenc továbbra is hazudik, a nyílt és szervezett politikai hazugság eszközével él, hiszen ma sem reformokról beszélt, hanem kormányzati pénzbehajtásról, ráadásul nem nevezte meg a felelősöket, akik pénzügyi válságba sodorták az országot" - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ma este sem a magyar emberekkel és az ország valós helyzetével, hanem csak a kamerával nézett szembe. "Úgy tűnik a miniszterelnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy az emberek fel vannak háborodva azon, hogy megszegte a velük kötött megállapodást" - mondta. Hozzátette:"Itt lett volna az utolsó lehetőség arra, hogy a kormányfő visszavonja a Gyurcsány-csomagot, ő azonban nem tette meg". "Az emberek elkeseredettsége és felháborodása elől gyorsan szabadságra menekülő miniszterelnök kampányát hallhattuk főműsoridőben" - összegezte véleményét a Fidesz kommunikációs vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?