Vilhelmina
12 °C
28 °C

Gyurcsány szózatot intézett a néphez

2006.07.27. 18:59
Hatperces szózatot intézett az országhoz csütörtök esti tévébeszédében a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc Budapest látképével a háttérben beszélt, akárcsak a nemrég Magyarországon járt Bush elnök. Gyurcsány Magyarország jövője érdekében megállapodást, vitákban kiérlelt közös döntéseket szorgalmazott. Az ellenzéki pártok kétkedve fogadták Gyurcsány együttműködési szándékát.

"Jó estét Magyarország" - kezdte felvételről sugárzott beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök,a Magyar Televízióban, ezzel mintegy reagálva Orbán Viktor Jó reggelt Magyarország címmel kibocsátott petíciójára. A kormányfő előre be nem tervezett beszédével átírta a köztévé eredeti programját. A kormányfő Budapest látképével a háttérben mondta el beszédét, ami hasonló volt ahhoz a háttérhez, amely előtt Bush-elnök méltatta a magyar forradalmat.

Vita és megegyezés

"Megvitatni és megállapodni egészségügyről, megvitatni és megállapodni Magyarország jövőjéről. Ez a dolgunk. Közösen kell tenni. Vagy közösen, mert így érdemes, vagy sehogy. Én azt mondom, hogy gyerünk, közösen. Gyerünk, teremtsünk egy új világot, a győztesek világát, mert Magyarországnak a legjobbnak kell lenni".

Gyurcsány hangsúlyozta: jobb életet nem az állam, hanem az emberek maguk teremthetnek. "Olyan lesz ez az ország, amilyenné mi tesszük. Ebben az állam tud segíteni, de nem tud bennünket pótolni" - jelentette ki a kormányfő.

"A kormány magán kezdte a spórlást"

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az erős alapok megteremtéséhez egyensúly kell, valamint olyan állam, amely az embereket szolgálva, olcsón és hatékonyan működik. Erről szóltak a kormány intézkedései - fűzte hozzá. "Az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben nehéz, bonyolult döntéseket hoztunk. Tudom, hogy sokan nem örültek ezeknek a döntéseknek. Tudom, hogy ezek a döntések átalakítják a hétköznapokat. De tudom, hogy Magyarországnak ezekre a döntésekre szüksége van" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök rámutatott: a kormány saját magán kezdte az átalakítást, kevesebb minisztériummal, sok helyen kevesebb politikussal, kevesebb autóval, de tovább kell menni. "Azt szeretnénk, hogy ha olyan világ venne bennünket körbe az egészségügytől a felsőoktatásig, amelyben van értelme erőfeszítést tenni, amelyben könnyebb boldogulni, amely bennünket szolgál" - mondta.

Vita vita hátán

Emlékezetett arra, hogy ezekben a napokban bocsátották vitára az egészségügy átalakításáról szóló Zöld könyvet. Mint mondta, közös felelősség változtatni azon, hogy hat évvel kevesebbet élnek a magyarok, mint legtöbb európai honfitársuk, még azoknál is, akik nem költenek többet a saját egészségügyükre. Szembe kell nézni az elmúlt évek egészségügyi féligazságaival - mondta. Kiemelte a jelenlegi helyzet igazságtalanságait, és úgy fogalmazott, hogy a változtatások nem lemondást, hanem erőfeszítést és befektetést jelentenek.

Szólt arról is, hogy a következő napokban útjára bocsátanak egy másik vitát is: "milyen legyen az új Magyarország, mit építsünk abból a nagyon sok pénzből, amelynek végre Magyarország lesz a birtokosa", amelyből átformálhatja a vidék arcát, utakat, iskolákat, kórházakat építhet, korszerűsítheti a vasutat. A miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette először amikor bemutatta a második Nemzeti Fejlesztési Tervet.

MDF: Gyurcsány megijedt saját tetteitől

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint ezért a beszédért teljesen felesleges volt a közszolgálati televízió fő műsoridejét megszakítani, hiszen abban egyetlen új kezdeményezést sem hallhatott az ország.

Megjegyezte: ha a kormány az ország előtt álló kérdésekben ténylegesen az együttműködésre törekszik, minimálisan elvárható gesztus lett volna, hogy a parlament nyári ülésszakának utolsó napján, és nem egy nappal később jelentik be, hogy a hiány mértékét korrigálták. Hock Zoltán álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc "megijedt saját tetteitől, utólag akarja megmagyarázni azt, hogy ilyen törvényeket fogadtatott el a parlamentben".

Fidesz: Gyurcsány továbbra is hazudik

"Gyurcsány Ferenc továbbra is hazudik, a nyílt és szervezett politikai hazugság eszközével él, hiszen ma sem reformokról beszélt, hanem kormányzati pénzbehajtásról, ráadásul nem nevezte meg a felelősöket, akik pénzügyi válságba sodorták az országot" - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ma este sem a magyar emberekkel és az ország valós helyzetével, hanem csak a kamerával nézett szembe. "Úgy tűnik a miniszterelnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy az emberek fel vannak háborodva azon, hogy megszegte a velük kötött megállapodást" - mondta. Hozzátette:"Itt lett volna az utolsó lehetőség arra, hogy a kormányfő visszavonja a Gyurcsány-csomagot, ő azonban nem tette meg". "Az emberek elkeseredettsége és felháborodása elől gyorsan szabadságra menekülő miniszterelnök kampányát hallhattuk főműsoridőben" - összegezte véleményét a Fidesz kommunikációs vezetője.