Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány: a rendet nem tudjuk fenntartani

2006.09.19. 01:58
A miniszterelnök szerint mindenki felelős a kialakult helyzetért, de főleg azok, akik az utcára akarták vinni az embereket, és radikális megoldásokat sürgettek. A tévé elfoglalásáról azt mondta: "mindaz, amit látok, az legalábbis arról győz meg, hogy a rendet nem tudjuk fenntartani".

A miniszterelnök a Tv2-nek nyilatkozva azt mondta: nincs az a probléma, amit az utca megold, az utca a problémákat csak súlyosabbá teszi. Gyurcsány Ferenc szerint a hétfő éjszakai akció régen nem demokratikus véleménynyilvánítás, mert bár szabad az utcán véleményt mondani, az erőszaktól el kell különíteni a véleménynyilvánítást.

Őrületes felelősség utcára vinni az embereket, mondta Gyurcsány, aki szerint "nem kevesebb bajunk van, mint tegnap, tegnapelőtt, hanem több".

A rendőri beavatkozásról és a Szabadság téri összecsapásokról azt mondta: a helyzetnek van egy gyors, szükséges rendőri kezelése. A kormányfő folyamatosan azt a tájékoztatást kapja, hogy a rendőrség nehezen birkózik a kialakult helyzettel, indulatos, radikális, agresszív emberekkel találkoznak.

Gyurcsány elismerte, hogy komoly nehézségekbe ütközik a szükséges mennyiségű erő helyszínre vezénylése. Arra a kérdésre, hogy a látottak alapján úgy tűnik, a rendőrség nem tudott rendet tartani, azt mondta: a rendőrségtől kérte, hogy a televízót védjék meg, de azt a következtetést, hogy ez nem sikerült, akkor sem vonhatja le, "ha mindaz, amit látok, az legalábbis arról győz meg, hogy a rendet nem tudjuk fenntartani".

A kormányfő arra a kérdésre, hogy ki volt az események felelőse, azt mondta: nyilvánvalóan nagyon sok felelős van. Legközvetlenebbül a rendbontók, rendzavaróknak az a köre, akiket szigorúan el kell választani a véleményt nyilvánítóktól - fogalmazott. Emellett Gyurcsány szerint van ebben felelőssége azoknak, akik az elmúlt hetekben radikális megoldást sürgettek a helyzetre, és azt mondták, ha kell, neki lehet menni a kormánynak. Végül hozzátette: felelősség illeti mindannyiukat abban a tekintetben, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta kibeszéletlenül maradtak gondok és hazugságok.