Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány: a rendet nem tudjuk fenntartani

2006.09.19. 01:58
A miniszterelnök szerint mindenki felelős a kialakult helyzetért, de főleg azok, akik az utcára akarták vinni az embereket, és radikális megoldásokat sürgettek. A tévé elfoglalásáról azt mondta: "mindaz, amit látok, az legalábbis arról győz meg, hogy a rendet nem tudjuk fenntartani".

A miniszterelnök a Tv2-nek nyilatkozva azt mondta: nincs az a probléma, amit az utca megold, az utca a problémákat csak súlyosabbá teszi. Gyurcsány Ferenc szerint a hétfő éjszakai akció régen nem demokratikus véleménynyilvánítás, mert bár szabad az utcán véleményt mondani, az erőszaktól el kell különíteni a véleménynyilvánítást.

Őrületes felelősség utcára vinni az embereket, mondta Gyurcsány, aki szerint "nem kevesebb bajunk van, mint tegnap, tegnapelőtt, hanem több".

A rendőri beavatkozásról és a Szabadság téri összecsapásokról azt mondta: a helyzetnek van egy gyors, szükséges rendőri kezelése. A kormányfő folyamatosan azt a tájékoztatást kapja, hogy a rendőrség nehezen birkózik a kialakult helyzettel, indulatos, radikális, agresszív emberekkel találkoznak.

Gyurcsány elismerte, hogy komoly nehézségekbe ütközik a szükséges mennyiségű erő helyszínre vezénylése. Arra a kérdésre, hogy a látottak alapján úgy tűnik, a rendőrség nem tudott rendet tartani, azt mondta: a rendőrségtől kérte, hogy a televízót védjék meg, de azt a következtetést, hogy ez nem sikerült, akkor sem vonhatja le, "ha mindaz, amit látok, az legalábbis arról győz meg, hogy a rendet nem tudjuk fenntartani".

A kormányfő arra a kérdésre, hogy ki volt az események felelőse, azt mondta: nyilvánvalóan nagyon sok felelős van. Legközvetlenebbül a rendbontók, rendzavaróknak az a köre, akiket szigorúan el kell választani a véleményt nyilvánítóktól - fogalmazott. Emellett Gyurcsány szerint van ebben felelőssége azoknak, akik az elmúlt hetekben radikális megoldást sürgettek a helyzetre, és azt mondták, ha kell, neki lehet menni a kormánynak. Végül hozzátette: felelősség illeti mindannyiukat abban a tekintetben, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta kibeszéletlenül maradtak gondok és hazugságok.