Móric
9 °C
15 °C

’Csak az ellenzék válságdemagógiája a baj ’

2005.07.01. 07:27
A jobboldal távolodik attól a programtól, amire az országnak szüksége volna, a baloldal pedig végre arról kezd el beszélni, ami az ország szempontjából a legfontosabb - jelenti ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában.
Gyurcsány Ferenc szerint fél évvel a költségvetés elfogadása előtt a nagy tételek sorsa eldőlt. Úgy véli, a jobboldal folyamatosan távolodik el attól a programtól, amire az országnak szüksége volna, a baloldal pedig végre arról kezd el beszélni, ami az ország szempontjából a legfontosabb: szakképzés, munka, munkabér-szabályozás, adó, családtámogatás és az egészségügyi rendszer átalakítása. Kiemelte, következetes, nyugodt, megfontolt programot kell hirdetni, és nem hazudni, az álmokat valóságként feltüntetni.

”Az, amit a száz lépés programban a kormány tesz, híján van a populista felhangoknak” - mondta Gyurcsány. Feltette a kérdést, „hogy van az, hogy az ország 2001-ben a GDP 3,7 százalékát kitevő hiánnyal pannon kistigris volt, most pedig 3,6 százalékkal a nemzethalál előtt állunk?”.

Mint mondta, épp a napokban jelent meg egy osztrák elemzés, miszerint Magyarország vezeti az uniós versenyképességi rangsort, és ugyanezt mondja több neves intézet, a KPMG-től a World Economicig. Az uniótól a következő tíz évben 750 milliárd forintot kapunk az oktatás, az infrastruktúra és a gazdaság fejlesztéséhez. Az ország egy tisztességes siker előtt áll. Baj csak az ellenzék populizmusával és a válságdemagógiával van. Az egyik elveszi az emberek hitét a sikerben, a másik arra ösztönzi őket, hogy ne saját teljesítményüktől várják a boldogulást, hanem bízzák magukat a politikusokra.

Orbán Viktor politikájáról szólva elmondta: „Felháborít, ha valaki mindent arra épít föl, hogy tönkrezúzza egy nemzet önbecsülését. Hamis válsághangulat propagátorává szegődik csak azért, mert nincs hatalmon. Az pedig elkeserít, ha valaki mást mond népgyűlésen és mást az amerikai kereskedelmi kamara ülésén. Mindenkinek azt, amit hallani akar. Aki ezt teszi, úgy gondolja: az emberekkel mindent meg lehet etetni. Ez nem polgári demokratikus magatartás, hanem uralkodói attitűd.”