Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gyurcsány: Aki csal, annak letörjük a kezét

2007.10.04. 18:14
A nagy párbeszéd címmel Kazincbarcikán kezdődött Gyurcsány Ferenc reformmagyarázó országjárása. A miniszterelnök azt mondta, nem hátrál, rendet tesz a képviselői költségtérítések ügyében, s azt ígérte, aki csal a pályázati pénzekkel, annak letörik a kezét.

Hónapokig tartó reformmagyarázó országjárásba kezdett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök A nagy párbeszéd címmel. Az első helyszínül a szocialista fellegvárnak számító Kazincbarcikát választották, ahol mindössze egyetlen ellentüntető jelet meg a helyi művelődési ház előtti téren, a tojásdobálás ezúttal tehát elmaradt.

Nagy Párbeszéd

A nagy párbeszéd ötletét a magyar szocialisták a brit Munkáspárttól vették, Tony Blair 2003. novemberében kezdett egyhónapos intenzív reformmagyarázatba. A koreográfia szerint a miniszterelnök tartott egy ötvenperces bevezetőt, majd előre, írásban feltett kérdésekre válaszolt, végül a megjelentek kérdezhették a kormányfőt.

A bevezető előtt felcsendült az MSZP Igen igen című kampánydala. Gyurcsány bevezetőjében hosszan beszélt arról, hogy amíg a közéletet gyanús pénzügyek veszik körül, nem lehet hitelesen semmilyen változást elmagyarázni. A kormányfő jelezte, nem lehet őt megállítani, elszánt, hogy rendet tegyen a pártfinanszírozás kérdésében és a képviselői költségtérítések ügyében.

"Nem hagyom, hogy a Fidesz a kétharmados többséget igénylő változtatásokat leszavazza, ki fogjuk kényszeríteni a változásokat" - szögezte le a miniszterelnök. Gyurcsány egy kérdésre válaszolva azt mondta, számított arra, hogy a főállású képviselőség kérdése kavarja majd a legnagyobb vitát, ez szerinte annak tudható be, hogy a 191 fős szocialista frakcióból száz embernek van valamilyen önkormányzati tisztsége.

Elmondta, képviselőtársainak azt mondta, kivételes helyzetben vannak, hiszen ők az egyetlenek, akik saját magukról dönthetnek. A tanárokról, az egészségügyben dolgozókról is a képviselők dönthetnek, nem maguk az érintettek. Közölte, a ciklus legnehezebb időszakán már túl vannak, jövőre már nincs szükség költségvetési típusú megszorításokra.

Résztvevők hallgatják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt

Gyurcsány az elmúlt hetek botrányai kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi-terv kedvezményezettjei között volt a kecskeméti maffiaper több, jogerősen elítélt vádlottja, mégse kiáltották azt, hogy a Fidesz elcsüllögösödött - utalt a maffiaper fővádlottjára, Csüllög Zsigmondra a miniszterelnök. Leszögezte, aki a pályázati pénzekkel csal, annak letörik kezét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!