Gyurcsány szerint van beleszólása a költségvetésbe

2004.08.26. 22:58
Gyurcsány Ferenc szerint nem feltétlenül nehezítette meg a dolgát Medgyessy Péter lemondása, arra viszont, hogy miért indokolta azzal a lemondást, hogy nem akarja puccsisták kezébe adni a hatalmat, nem tudott válaszolni, szerinte csak Medgyessy tudja, hogy ez pontosan mit jelent. Bár a jövő évi költségvetésről még a Medgyessy-kormány dönt, Gyurcsány reméli, hogy szava többet ér majd, mint egy miniszternek a 12-ből.
A miniszterelnök-jelölt az RTL Klub Híradójának adott interjúban arra a kérdésére, hogy mennyiben érzi magát felelősnek az elmúlt két év eseményei miatt, úgy felelt, közösek voltak a sikerek és a hibák is. "Tegnap azt mondta a kongresszus, hogy az én felelősségem következménye az, hogy folytassam én". Mint Gyurcsány elmondta, bátor, erős, karakteres kormányt szeretne, amely bírja a választók bizalmát. "A tegnapi kongresszus üzenete a változás volt" - tette hozzá.

Csak Medgyessy tudja

Mint elmondta, "Medgyessy Péter nem megbukott, hanem lemondott. Azért mondott le, mert a változásra vonatkozó terveihez nem talált elegendő partnert. Abban a vitában, ami erről szólt, végül ő vérzett el". Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy Medgyessy Péter a lemondását követő sajtótájékoztatóján lépését azzal magyarázta, hogy nem szeretné, ha a puccsisták kezébe kerülne a hatalom, Gyurcsány úgy felelt, hogy "Medgyessy szavainak értelmét mindenkinek magának kell megfejtenie. Nyilvánvalóan csak egy ember tudja biztosan, hogy ez mit jelent, ő maga, aki ezt használta".

Mint mondta, "beszéltem tegnap Medgyessy Péterrel, ez egy baráti beszélgetés volt, amelyben a kormányfő együttműködéséről biztosított". Arra a kérdésre, hogy a lemondás bonyolította-e a helyzetet, a jelölt úgy felelt, hogy egyfelől igen, másfelől pedig egyszerűbbé, tisztábbá tette azt. Mint mondta, "könnyű ítélkezni, de nehéz egy helyzetben belül lenni, de én elfogadom a kialakult helyzetet".

Értelmes és jóakaratú emberek

A koalíció miniszterelnök-jelölte az MTV Este című műsorában arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a legújabb fejlemények szerint még a Medgyessy-kormány fogja kidolgozni a jövő évi költségvetést, azt a költségvetést, ami az ő és a kormánya sorsát is befolyásolni fogja, úgy válaszolt, hogy a kormányban értelmes és jóakaratú emberek ülnek, akikről úgy gondolja, hogy együtt fognak működni minden politikailag fontos kérdésben. Mint mondta, "azt remélem, hogy a vélemény, amit én képviselek több lesz, mint egy miniszternek a 12-ből, hiszen a kongresszus jóvoltából magas a legitimációm, és a felhatalmazás arról szólt, hogy induljanak el a változások".

Gyurcsány továbbra sem volt hajlandó beszélni arról, hogy milyen formában és kikkel képzeli el kormányát, annyit azonban megerősített, hogy Kiss Péter marad. "Egyrészt köt a szavam, másrészt tehetségével, emberi lojalitásával sokat használ a kormánynak a jelenlegi kancelláriaminiszter". Mint mondta, azonban "minden más miniszter egészen más ügy". Gyurcsány arra a kérdésre, hogy kit tart meg a jelenlegi kormányból, csak annyit válaszolt, hogy ebben a kérdésben "nincs jó elméleti arány, ha kevés ember változik, akkor nincs változás, ha túl sok változik, akkor az bizonytalanságot eredményez". A kormányfő-jelölt megismételte, hogy kormánya gazdaságpolitikailag a stabilitást, társadalompolitikailag pedig a dinamizmust fogja képviselni.

"Nem vagyok én őrült"

Arról a kérdésről, hogy személye megosztottsága kettős, nemcsak annyiban, hogy az ország két nagy párt mögött sorakozik fel, hanem abban is, hogy a szocialista párt két ember mögött sorakozott fel, úgy vélekedett, hogy nem bánja, hogy az elnökség Kisst támogatta. "A tegnapi kongresszuson kiderült, hogy ez egy bátor párt, hogy létezik és eleven". Gyurcsány arra a felvetésre, hogy sokan nem konfliktuskerülő, hanem konfliktuskereső személyiségnek tartják, úgy felelt, "nem vagyok én őrült, én mindenben és mindenhol a megoldást keresem". Mint mondta, ugyanakkor van némi kockázat abban, ha többet gondolnak az emberről, én is álmosan kelek és parizeres zsemlét eszek reggelire". Arra a kérdésre, hogy 20 vagy 68 hónapra készül-e Gyurcsány úgy felelt, természetesen 68-ra.  • Hírek
  • Árfolyam