Mária
18 °C
28 °C

Gyurcsány katartikus szembenézést vár

2006.09.18. 08:29
A magyar bal- és jobboldal egymást tartja fogságban, egymást próbálják minden téren túllicitálni. Emiatt ma még mindig sokan hiszik azt, hogy a jövedelmük attól függ, a miniszterelnök felemeli-e vagy sem - mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn a Nap-keltében.

"Az egész országban hosszú éveken át egymást tartotta fogságban bal- és jobboldal a hazugság csapdájában, de a baloldalnak ott kell hagynia ezt a hazug világot, és a progresszió élére állva kell kitörni ebből a politikából" - így foglalta össze vasárnap kiszivárgott balatonőszödi beszédének legfontosabb mondandóját a kormányfő.

A miniszterelnök újra megerősítette, a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételen nem az elmúlt 4 év, hanem a rendszerváltás óta eltelt időszak politikai hazugságairól beszélt. "Katartikus szembenézés jöhet most el, ebből a szempontból egyáltalán nem baj, hogy nyilvánosságra került a felvétel" - fogalmazott.

"Itthon épülnek a kommunikációs trükkök, amelyekből az előző években a baloldali kormányok sem tudtak kitörni. Egy darabig még lehet folytatni ezt, de nem szabad, a baloldalnak ott kell hagynia ezt a hazug világot" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint 1995-96-ban kezdődött az "igazi baj", azóta a magyar bal- és jobboldal egymást tartja fogságban, egymást próbálják minden téren túllicitálni. Emiatt ma még mindig sokan hiszik azt, hogy a jövedelmük attól függ, a miniszterelnök felemeli-e vagy sem - mondta.

"Magyarországot szembesíteni kell az elmúlt évekkel. A baloldalon ez már megtörtént, a másik oldalon még mindig adó- és gázárcsökkentésről, új Széchenyi-tervről beszélnek. Pedig - tette hozzá - semmi nem lenne most könnyebb, mint ellenzéki szerepből szembenézni ezzel a hazugsággal, de nem ez történik, folytatódik az ígérgető, jelmezes országjárás, és semmi nem változik".